Visoki prekršajni sud: U pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ Thompson može uzviknuti ‘Za dom spremni’ jer to nije prekršaj protiv javnog reda i mira

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki prekršajni sud danas je zauzeo pravno stajalište o tome je li “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira.

“Dana 3. lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudaca donosi većinom glasova svih sudaca suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice.

Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme “Bojna Čavoglave”, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj “Za dom spremni”, posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu, prenosi Dnevnik.hr.

Share.

Comments are closed.