VIBER PREPISKA osumnjičenog premijera, tajnice Vlade FBiH, savjetnika, Hodžića…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužioci u predmetu Respiratori na sinoćnjem ročištu naveli su kako je 13.04.2020. Solak na viber pisao H.G. (Hasanu Ganibegoviću): „Kad akobogda stižu respiratori?“; nakon čega je H.G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer Fadil Novalić, piše N1. No, sudeći prema inicijalima osoba koje je N1 objavio, jasno je da se radi o tajnici Vlade FBiH Editi Kalajdžić i savjetniku premijera Novalića Hasanu Ganibegoviću. Očito je da će u ovom slučaju biti još osumnjičenih.

U viber grupi se govorilo i o izmjeni sastava štaba CZ FBiH, pa je tako E.K. pisala: „Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Cerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.“, a Fadil Novalić odgovorio: „Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 milijuna na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci..“

Navodi se i kako je 22.04. Fadil Novalić u 15:00 u ovu grupu proslijedio poruku Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:
„Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J“ i dodao „Ovo mi šalje Fikret.“

23.04. u 11:14 komunikacija u istoj viber grupi nastavlja porukom H.G. „Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini“, na šta Novalić odgovara „Što“, „To moramo dobiti“ a H.G. „Mislim da idu respiratori u subotu.“

Razlozi za određivanje mjere pritvora

Tužitelji za razloge navode koluzijsku opasnost, tj. opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, dokaze i suučesnike, a kao dokaz za ovo navode da su dvije osobe u blizini premijera nakon poduzimanja prvih istražnih radnji intenzivirala komunikaciju, te da se u spomenutoj viber grupi šalju poruke „Brišite poruke“, nakon čega učesnici, uključujući Fadila Novalića brišu poruke.

Ranije u tijekom saslušanja, tužitelj je pitao Fadila Novalića je li brisao poruke, što je Novalić negirao, odgovarajući da je telefon zapravo zamjenio par dana prije – „U to vrijeme, on (mobitel) je već otišao za Austriju, mjenjan za novi, to radim svakih mjesec dana.“

Tužitelji navode i da je u provođenju istrage bila prisutna određena opstrukcija od strane federalnih institucija, odnosno da je Fahrudin Solak naredio zaposlenicima da skidaju snimke video nadzora.

Navedeno je i kako osumnjičeni vrše i planiraju vršenje uticaja na suučesnike što dokazuje komunikacija u viber grupi, kada je Fadil Novalić poslao pitanje drugim članovima grupe “šta mislite o gostovanju Fikreta Hodžića u emisiji na jednoj TV stanici”, dodajući da je “pitanje treba li Fikret izaći kod njega pa da mi pripremimo“, a jedan od članova grupe odgovara: „On može promjeniti priču.“

Tužiteljstvo je čvrstog stava da su ispunjeni uvjeti da se pritvor odredi, s obzirom da se radi o djelima za koja se može izreći kazna od 10 godina zatvora i više, da su prisutni ključni elementi – prijetnja narušavanja javnog mira zbog puštanja osumnjičenih nakon lišavanja slobode, te da su osumnjičeni već poduzimali aktivnosti uništavanja dokaza, piše N1.

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su za kaznena djela: udruživanje radi činjenja kaznenog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Nakon sinošnjeg ročišta koje je završilo u kasnim satima, odvjetnici osumnjičenih medijima su izjavili da očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni na slobodu, te da bi određivanje pritvora moglo imati ozbiljne posljedice, čak i blokadu Vlade Federacije BiH.

Odvjetnica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je da su navodi Tužiteljstva BiH paušalni, te da nisu zasnovani na dokazima.

“Tužiteljstvo ne promatra događaj u kontekstu vremena u kome se on dogodio, niti ga promatra u kontekstu propisa koji reguliraju rad državnih organa. Kako ste čuli, ono što je rekao premijer Novalić je zaista istina. Pokazuje se eklatantno nepoznavanje propisa o funkcioniranju vlade, organa uprave i drugih državnih organa. Tužiteljstvo tvrdi da Agencija za javne nabavke nema pravo davati mišljenja, a to je u suštini njen osnovni zadatak. Mnoge tvrdnje koje je iznijelo Tužiteljstv, po mom mišljenju, ne stoje”, rekla je odvjetnica Vidović po završetku ročišta, prenosi FTV.

“Prijedlog neosnovan, nema elemenata kaznenog djela ni za jednog od osumnjičenih i mi očekujemo da osumnjičeni moraju biti pušteni na slobodu”, dodao je Kadrija Kolić, odvjetnik prvog čovjeka FUCZ-a Fahrudina Solaka.

Podsjećamo, u subotu popodne, nakon ispitivanja osumnjičenih u predmetu ‘Respiratori’, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana, a odluka Suda BiH o određivanju pritvora ovoj trojki očekuje se danas.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.