Van Basten izbačen iz igrice FIFA-e zbog nacističkog pozdrava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legendarni nizozemski nogometaš Marco van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne šale o Holokaustu i genocidu koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, u emisiji uživo izgovorio je ‘Sieg Heil’, dobro poznati nacistički pozdrav.

Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Nijemca Franka Wormutha je dobacio ‘Sieg heil’.

Na Van Bastenovu žalost, mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je nizozemska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah ispričao, vodstvo TV kuće ga je suspendiralo na tjedan dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, Holokausta i genocida.

Tijekom II. svjetskog rata ubijeno je oko 105 tisuća nizozemskih Židova pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.

Nakon što je cijela priča završila u javnosti, vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara Electronic Artsa (EA) je izbacilo lik Marca Van Bastena iz igre FIFA 20.

“Svjesni smo onoga što je Marco van Basten nedavno učinio. Svojom igrom ​​promičemo ravnopravnost i promičemo različitost. Zbog toga ćemo izbaciti Marca van Bastena iz igre”, rekao je proizvođač računalnih igara.

Sličan slučaj Joea Šimunića

Ovo je sličan slučaj sa onim bivšeg hrvatskog reprezentativca Josipa Joea Šimunića.

Naime, početkom ove godine Europski sud za ljudska prava odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši nogometni reprezentativac Josip Šimunić. Bivši je nogometaš tužio Hrvatsku Sudu u Strasbourgu zbog pravomoćne presude kojom ga je Visoki prekršajni sud u prosincu 2016. godine kaznio s 25.000 kuna zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” na stadionu poslije svršetka nogometne utakmice Hrvatske i Islanda.

“Kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati”, stoji, uz ostalo, u presudi Suda u Strasbourgu.

Podsjetimo, Šimunić je nakon te utakmice, održane u studenome 2013., pozdrav “Za dom” uzviknuo tri puta uz podignutu ruku, a publika mu je tri puta uzvratila “Spremni”.

U pravomoćnoj presudi Visokoga prekršajnog suda, a koju je Šimunić neuspješno pokušao osporiti pred Europskim sudom za ljudska prava, navodi se da taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav u vrijeme totalitarnog režima NDH i kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Šimunić je u tužbi upućenoj Sudu u Strasbourgu tvrdio da mu je tom presudom povrijeđeno pravo na pravično suđenje, točnije članka 7. Konvencije o ljudskim pravima, prema kojemu ne može biti sankcionirano ono što nije izričito zakonom zabranjeno.

Šimunić je u svojoj tužbi, naime, obrazložio da pozdrav “Za dom spremni” nije izrijekom zabranjen ni u jednom hrvatskom zakonu, da mu je povrijeđeno i pravo na slobodu izražavanja te da ga je Hrvatska diskriminirala jer pred hrvatskim sudovima mnogi drugi, za razliku od njega, za isti pozdrav nisu kažnjeni. Šimunić je osuđen temeljem Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima.

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.