Tužiteljstvo se žalilo na puštanje Novalića, Solaka i Hodžića: Svi pred zakonom moraju biti isti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo žalbu Sudu BiH na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić. Kako je istaknuto, Tužiteljstvo BiH žalbu na osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje učinkovite i neometane istrage.

Navedeno je da je tužiteljski tim Tužiteljstva BiH, u interesu učinkovitog i blagovremenog osiguranja istrage, žalbu uputio i prije isteka zakonskog roka od 72 sata.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH da spomenutoj trojici, osumnjičenoj u aferi ‘Respiratori’ “teškoj” 10,5 milijuna KM, odredi jednomjesečni pritvor te ih je pustio na slobodu uz izrečene mjeru zabrane.

Novaliću, Solaku i Hodžiću izrečene su mjere zabrane sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. točka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstva BiH u svezi s ovim kaznenim predmetom.

Također, osumnjičenima je zabranjeno da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i suučesnike.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.