Trump želi narkokartele proglasiti teroristima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Meksika odgovorio je Trumpu da će se Meksiko pozabaviti tim pitanjem

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u srijedu je odbacio američki “intervencionizam” nakon što je Donald Trump poručio da “radi na tome da se meksičke narkokartele proglasi terorističkim organizacijama”.
Pristaje na suradnju, ali ne i na intervenciju.

“Karteli će biti proglašeni. Gubimo 100.000 ljudi na godinu zbog toga što se događa i što dolazi iz Meksika”, rekao je Trump u utorak u intervjuu Billu O’Reillyju. Kazao je da se na tome radi već tri mjeseca i da postupak “nije jednostavan”.
Meksički predsjednik Lopez Obrador odgovorio je kako će se Meksiko pozabaviti tim pitanjem nakon američkoga Dana zahvalnosti SAD-a (28. studenog) te da je zatražio od ministra vanjskih poslova da vodi razgovore.

“Suradnja da, intervencija ne”, odgovorio je Lopez Obrador na jutarnjoj novinskoj konferenciji nakon što su ga o tome upitali novinari.

Ako je određena skupina proglašena terorističkom organizacijom, ilegalno je za američke građane pružati pomoć toj organizaciji, a članovi terorističke organizacije ne mogu ući u SAD te mogu biti deportirani.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je za vikend da bi takav potez, po američkom zakonu, omogućio američkim vlastima da izravno djeluju protiv prijetnje ako tako odluče.

(Izvor: HINA)

Share.

Comments are closed.