Tko laže o oslobađanju Mostara ’92 i zašto?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tko prekraja i krivotvori povijest, zašto se ne prihvaćaju činjenice? Ova pitanja ponovno su ‘isplivala’ na površinu nakon što se među hrvatskim i bošnjačkim braniteljskim organizacijama u Mostaru pojavile nove-stare tenzije. Ovaj put – tko je branio i obranio Mostar od agresije JNA i tadašnjih srpskih paravojnih formacija u lipnju 1992. godine. Niz godina ovu zajedničku akciju bivši mostarski branitelji obilježavaju odvojeno, kao da nekada nisu zajedno ratovali i ginuli za oslobođenje svoga grada. Hrvati svoju nazivaju “Lipanjske zore”, a Bošnjaci “Putevima pobjede”.

Bošnjačke braniteljske udruge: Krivotvori se povijest

Povod svega, sudeći po istupima branitelja bošnjačkih udruženja bila je najava na službenim stranicama Grada Mostara o obilježavanju Lipanjskih zora – niza akcija kojom se oslobodio Mostar i okolica, a pod naslovom “Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve”.

Ovakav naslov nikako im se nije svidio te smatraju da se istim umanjuje značaj i doprinos u obrani jedinica Armije RBiH i MUP-a R BiH, Patriotske lige i Terirorijalne obranea koje su, kako smatraju “predstavljene pod plaštom HVO-a”, istodobno ne sporeći doprinos i sudjelovanje HVO-a, HV-a i HOS-a u obrani Mostara.

To je bio i povod za jučerašnju konferenciju za medije predstavnika nekoliko braniteljskih udruženja.

Između ostalih, Sead Salčin, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Mostara i učesnik i svjedok tih zbivanja iz 1992. čak je kazao da je posrijedi “ratna laž koja je brendirana na Balkanu i, što je najgore, da ona ulazi i u institucije”. Također, i Zijat Mušić, nekadašnji ratni zapovjednik, rekao je da je navod o HVO-u kao jedinom osloboditelju Mostara skandalozna te da je on vodio jedinicu koja je sudjelovala u oslobađanju Mostara i bila potčinjena samo Armiji R BiH, a čak su i najavljeni pravni koraci protiv ministra za branitelja HNŽ-a.

Hrvatske braniteljske udruge: Krivotvori se povijest

Dok iz bošnjačkih braniteljskih udruga ističu kako je posrijedi krivotvorenje povijesnih činjenica, iz hrvatskih udruga tvrde potpuno isto – da je posrijdi ciljana obmana javnosti i neutemeljeni istupi te da u to vrijeme u Mostaru nije ni bila ustrojena Armija RBiH, kao da niau ni postojale organizacije kao Zelene beretke i Patriotska liga, a svoje navode potkrepljuju izvornim, operativnim dokumentima.

U reakciji na istupe na tiskovnoj konferenciji bošnjačkih braniteljskih udruženja iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB stoji, a koju potpisuje predsjednik Mile Pušić, između ostalog, stoji:

“Na njima spornom plakatu obilježavanja operacije Lipanjske zore nije posebno istaknuta niti jedna pojedinačna postrojba koja je sudjelovala u oslobađanju Mostara i doline Neretve, pa tako ni ‘Samostalni bataljon odbrane – Mostar’ o čijoj organizaciji postoji zapovijed od 01.svibnja 1992., a koji je u to vrijeme bio pod izravnim zapovijedanjem i u sastavu Općinskog stožera HVO Mostar temeljem Odluke Kriznog štaba općine Mostar (imenovanog od Skupštine općine Mostar), broj: 427/92 od 29.04.1992., čiji su potpisnici Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Zijad Emirović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filipović, Fikret Bajrić i Jole Musa.

U točki 5. iste Odluke navedeno je: „Zadatak Hrvatskog vijeća obrane – Općinskog stožera Mostar je oslobađanje cjelokupnog prostora općine.“

U to vrijeme jedino je Hrvatsko vijeće obrane imalo respektabilne oružane formacije i to: devet bojni, četiri samostalne satnije, vojnu policiju…koje su bile spremne suprotstaviti se okupatorskim formacijama i zato je HVO-u povjerena zaštita i obrana graĎana Mostara od okupatora.
Lipanjske zore su ujedno i prvi poraz okupatorskih formacija u ratu u BiH. Veličina pobjede je još veća jer je na području koje je oslobođeno bila iznimno velika koncentracija neprijateljskih snaga. Odlučnom operacijom oslobođeno je područje od cca 1.800 četvornih kilometara s gradovima Mostar, Čapljina i Stolac te njihovom okolicom.

U vojnom smislu, ova briljantna operacija sigurno će biti predmetom izučavanja, također se iskreno nadamo, kako će se ovoj temi posvetiti ozbiljni znanstvenici i povjesničari, da bi se onemogućiti ovakvi neutemeljeni istupi nevjerodostojnih pojedinaca”, stoji u reakciji UDVDR HRHB.

Ističe se da je sve je potkrijepljeno činjenicama, odnosno popisima sudionika operacija Lipanjske zore kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve u razdoblju 7. lipnja do 26. lipnja 1992.

“Neupućenim građanima, a posebno rođenim nakon 1992., izvjesni Sead Salčin, Selim Isić, Vlado Fink, Zijat Mušić, Esad Kosić i Semir Dizdarević, koji su istupili u javnom obraćanju protiv obilježavanja Lipanjskih zora pokušavaju obmanuti javnost poznatom metodologijom. Među imenovanim su i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz tog razdoblja ali i oni koji nisu niti bili vojno aktivni u to vrijeme. Važno je još jednom napomenuti da na području općine Mostar u vrijeme operacije Lipanjske zore nije bila ustrojena Armija RBIH, što je također jasno iz svih operativnih dokumenata. Također, posebno naglašavamo kako na prostoru Mostara i šire, nisu postojale organizacije kao Zelene beretke i Patriotska liga. Baš zbog tih razloga je i povjerena obrana grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane, Općinskom stožeru Mostar, kao jedinoj organiziranoj vojnoj formaciji, kako je i navedeno gore”, stoji u reakciji.

U istoj se navodi da ove činjenice otvaraju i nova pitanja.

“Tko je lažirao i zašto su rješavani retroaktivni statusi boraca (nepostojeće Patriotske lige, Zelenih beretki, Armije
RBIH… na području Mostara u razdoblju od 1991. do Lipanjskih zora 1992.) i tko je retroaktivno formirao navedene formacije. U istima su rješavani statusi koji su „borcima“ priznati naknadno, za razliku od branitelja HVO-a, kojima se redovito ukidaju prava kroz federalne institucije. Sagledavajući sve rečeno, koristimo još jednu prigodu čestitati obljetnicu operacije Lipanjske zore kao i zahvalu svim braniteljima tako i njihovim obiteljima, bez obzira iz kojeg naroda dolazili”, zaključuje se u reakciji.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.