Što predstavlja trojac vuka, vjeverice i Pobjednika koje se dijeli po mrežama?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od jučer na Instagramu dijeli se ilustraciju Midhata Kapetanovića na kojoj su Zagi, Pobjednik i Vučko. Slične ilustracije dijelile su se kao vid podrške Zagrepčanima nakon potresa. Crtež na kojem plava vjeverica i mali vuk pridižu Beogradskog pobjednika postala je viralna, ali mlađe generacije možda i ne znaju tko su ti crtani junaci i što predstavljaju.

“Ilustracija koju sam napravio je moja reakcija na trenutno stanje u regiji, a specifično u Srbiji. S obzirom na to da imam ogroman broj prijatelja i obitelji diljem bivše države, velika mi je motivacija i privilegija pružiti podršku na ovaj skroman način njihovoj svakodnevnoj borbi”, prenosi Telegram.hr.

Vjeverica Zagi predstavlja Zagreb. Sa šeširićem i repom u olimpijskim bojama, Zagi je bio zaštitni znak Univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine, čiji je slogan bio “Svijet mladih za svijet mira”. Bilo je to posljednje veliko međunarodno sportsko natjecanje u bivšoj Jugoslaviji.

Zagija je nacrtao jedan od prvaka Zagrebačke škole animiranog filma Nedeljko Dragić, koji je sudjelovao i u kampanji za Olimpijadu u Sarajevu 1984. čiji je simbol bio – Vučko.

Mali vuk koji je uzeo Pobjednikov mač i pokušava ga zaštititi, predstavlja Sarajevo. Vučka je dizajnirao slovenski slikar Jože Trobec, a u reklamama mu je glas posuđivao Zdravko Čolić, piše Nova.rs.

Na crtežu koji je ovih dana preplavio društvene mreže Zagi i Vučko pokušavaju pridići i obraniti Beogradskog pobjednika, koji se našao na koljenima, iscrpljen i slomljen u nasilnim prosvjedima kod Skupštine.

Zagreb i Sarajevo su uz Beograd ovih dana, o čemu svjedoči i mnoštvo poruka podrške s društvenih mreža.

 

(Izvor: Telegram.hr/Nova.rs)

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.