Sjećate li se Adisa koji je svoje vlastito auto išarao ‘Uskoplje, balije’, ‘nož, žica, Srebrenica’, a medijima rekao: “To je kukavički i ciljano”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Županijsko tužiteljstvo SBŽ-a optužilo je Adisa Pokvića da je javno izazvao narodnosnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Optužnicu je u cijelosti potvrdio Općinski sud u Bugojnu, priopćeno je danas iz Tužiteljstva SBK.

Pokvić je optužen da je 5. kolovoza 2019. godine u ranim jutarnjim satima u mjestu Krupa bb, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, na svom vlastitom vozilu ispisao crnom bojom simbol ‘kukastog križa na vozačevim vratim i na vjetrobranskom staklu, te na poklopcu motora ispisao natpis ‘balije’.

“Zatim je na vozilu vlasništvo P. S. na vratima vozača i zadnjim lijevim vratima napisao „Uskoplje, Balije“ i crnom bojom simbol križa, dok je na poklopcu motora navedenog vozila ispisao “nož, žica, Srebrenica” i cnom bojom simbol kukastog križa.

Potom je na trotoaru ispred kuće vlasništvo M. P. ispisao simbol kukastog križa i ispod toga velikim slovima crne boje natpis “balije”, te je na zidu pomoćnog objekta – garaže vlasništvo P. A. u sklopu koje se nalazi komora za farbanje ispisao „neće balija ostat Uskoplje“ i crnom bojom simbol križa”, navodi se u optužnici.

Također je na svom automobilu BMW, sive boje, duž cijele desne strane vozila (prednja desna i zadnja desna vrata) ispisao „Uskoplje balije“ kao i crnom bojom simbol križa dok je iznad zadnjeg desnog pneumatika navedenog vozila ispisao „balije“.

Na Golfu 4 vlasništvo P. A., četkom za farbanje na zadnjem vjetrobranskom staklu i na staklu prednjih lijevih napisao je simbol kukastog križa a na staklu zadnjih lijevih vrata velikim natpis ‘Uskoplje’. Za spomenuta kaznena djela propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ovaj incident prošle godine potresao je bh javnost i unio nove nacionalne tenzije između Hrvata i Bošnjaka, a pale su i vrlo osuđujuće riječi na račun Hrvata. Međutim, brza istraga utvrdila je nevjerojatan rezultat: Adis Pokvić, mladić iz Krupe u općini Gornji Vakuf i na radu u Austriji sam je išarao svoje vlastito auto i garažu kao i auto svog susjeda i ostale “švrljotine”

“Što reći, kukavički”, rekao je tada novinarima sam počinitelj incidenta, o svom vlastitom djelu kada još uvijek javnost nije znala da je počinitelj upravo – on.

Nevjerojatno je i to da je Pokvić, počinitelj, dajući izjavu, rekao da je “ovo bilo ciljano” i naknadno se ispostavilo da je bio u pravu jer je njegov brat u cijelosti priznao nedjelo, a pronađeni su i materijalni dokazi.

Share.

Comments are closed.