Savjeti kako spriječiti bolove u leđima tijekom rada od kuće

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S obzirom na to da mnogi rade od kuće od kada je izbila pandemija koronavirusa, samim time postoji velika mogućnost da se u manjoj ili većoj mjeri pojave bolovi u leđima. Razlozi su brojni, od nedostatka fizičke aktivnosti do neadekvatnog radnog okruženja, ali ta bol se ne smije ignorirati.

The List je dao nekoliko preporuka kako se na najbolji način mogu ublažiti ili spriječiti bolovi u leđima ako do njih dođe.

#1 Promijenite položaj u kojem radite i uzmite jastuk

Promjena držanja dok radite tijekom dana jedno je od najučinkovitijih rješenja za borbu protiv bolova u leđima. Sjedeći na istom mjestu i u istom položaju cijeli dan može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Preporuka fizioterapeuta je da promijenite položaj svakih sat ili dva i nastavite raditi u blagovaonici ili na terasi nakon sjedenja za stolom, ako naravno imate tu mogućnost i optimalne uvjete za rad u tim sobama.

Osim toga, možete koristiti i tanki jastuk ili čak mekani ručnik koji će služiti kao podloga za podupiranje dok sjedite jer će ublažiti bolove u donjem dijelu leđa. Druga opcija može biti da ih smjestite na naslon stolice jer ćete na taj način „poduprijeti“ ne samo leđa, već i kralježnicu, što će vam ublažiti neugodne bolove u ovom dijelu tijela.

#2 Postavite laptop na pravo mjesto

Ono što je drugo i vrlo važno je položaj vašeg prijenosnog računala dok radite na njemu. Važno je da je zaslon postavljen na odgovarajućoj visini i dovoljnoj udaljenosti od očiju kako vam vid ne bi bio dodatno oštećen, ali i da ne opterećujete mišiće vrata. Ako je zaslon prenizak, morat ćete se saviti dalje i na taj način izazvati neželjenu bol.

Da biste postigli idealan položaj zaslona, ​​možete dovoljno koristiti knjige ili druge obloge kako biste podigli zaslon. Međutim, ako koristite tipkovnicu, spustite zaslon na ravnu površinu jer je poželjno da ruke budu savijene pod kutom od 90 stupnjeva tijekom tipkanja.

#3 Pravite pauze i odmorite

Možda je najvažniji savjet u ovom slučaju kratak odmor, tačnije, u idealnim uvjetima, to bi značilo tri do pet minuta svakih pola sata.

Za vrijeme odmora jedan od savjeta je da se istegnete i napravite krug po stanu, a najbolje bi bilo iskoristiti to vrijeme za neku vježbu, kao i izlazak na terasu za disanje na svježem zraku, što je svakako lijepo jer smo uglavnom u trenutnoj situaciji u kući. Čak i minimalna tjelesna aktivnost u tim okolnostima može biti od velike pomoći u borbi protiv bolova u donjem dijelu leđa.

(Izvor: ljepotaizdravlje.ba)

 

Share.

Comments are closed.