Samo za 39% Nijemaca Washington je važniji od Moskve

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pripadnost Njemačke zapadnoj zajednici država i vrednosti podržava samo jedna većina od 55% građana. 31% Nijemaca bi radije da Njemačka proglasi neutralnost po sigurnosnim i vanjskopolitičkim pitanjima. 7% čak želi da se Njemačka priključi drugačijim savezima od Zapadnog sa drugačijim vrednostima. To su rezultati reprezentativne ankete zaklade Koerber, piše Euractiv.hr.

A za sigurnosnu-političku orijentaciju neovisnu od SAD većina od 52% Nijemaca je spremna čak udvostručiti izdavanja za obranu i sigurnost.

“Da čak trećina Nijemaca dovodi u pitanje pripadnost Zapadu razlog je za zabrinutost”, kaže Nora Mueller, šefica Odjela za internacionalnu politiku Koerber Fondacije.

Klimatske promjene su veoma prisutne u razmišljanjima Nijemaca: 31% upitanih smatraju da su “klima i ekologija” najveći izazov za nemačku vanjsku politiku. 2018 je to mislilo samo 5% Nijemaca. A skoro polovina (48%) građana vidi Njemačku kao predvodnika u europskoj borbi za očuvanje klime. 36% smatra da Njemačka koči ta nastojanja.

Kao manje bitne vanjskopolitičke izazove Nijemci vide migracije, 26%, i odnos prema SAD-u pod predsjednikom Donaldom Trumpom, 23%. Pri čemu 87% Nijemaca ponovni izbor Trumpa za predsjenika SAD vidi “negativnim” za njemačko-američke odnose.

Nijemci i Amerikanci i dalje veoma različito procjenjuju stanje bilatealnih odnosa njihovih zemalja: dok 75% Amerikanaca vidi njemačko-američke odnose kao “dobre” ili “vrlo dobre” (2018: 70%), 64% Nijemaca smatra da su odnosi sa SAD “loši” do “vrlo loši” (2018: 73%).

Izgleda da Nijemci veoma skeptično posmatraju blisku suradnju sa SAD-om: samo 22% Nijemaca želi da ih štite američke atomske rakete. Upitani da usporede relativni značaj odnosa sa Rusijom: samo 39% Nijemaca smatra da su veze sa Washingtonom važnije od veza sa Moskvom.

Što se tiče stava prema Kini, 50% upitanih smatra da je veza SAD-Njemačka bitnija.

60% Nijemaca se zalaže za jaču saradanju sa Kinom, ali veći uticaj Kine pozdravlja samo 9% upitanih. 76% Nijemaca također želi da se njemačka vlada jače zauzme za ljudska prava kod Pekinga, pa makar to dovelo i do problema u privrednim interesima.

Francuska je najbitniji partner

60% Nijemaca vidi Francusku kao najbitnijeg ili drugog najbitnijeg partnera Njemačke. Potom slijede SAD (42%), Kina (15%), Rusija (12%) i Velika Britanija (7%).

Što se tiče slabljenja EU, 37% Nijemaca smatraju za to odgovornim populističke vlade a 33% vide krivicu kod same EU.

Europsku politiku Angele Merkel podržava 56% Nijemaca, a politiku francuskog predsednika Emmanuela Macrona samo 17%. Anketa je provedena u rujnu na 1.000 njemačkih birača starijih od 18 godina.

(Izvor: Euractiv.hr)

Share.

Comments are closed.