RAD U KORIST SVOJE ŠTETE – EU nameće sankcije – više od milijun ljudi guši se zbog zagađenosti zraka, a FBiH jamči za gradnju nove TE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U ovom trenutku svega tri termoelektrane (TE) grade se u cijeloj Europi, a jedna od njih je Blok 7 u Tuzli. Poručio je ovo direktor Ureda Energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač, odgovarajući na pitanja federalnih zastupnika na tematskoj sjednici Zastupničkog doma PFBiH, posvećene ispunjavanju obveza FBiH iz Ugovora o uspostavljanju EEZ.

Druge dvije termoelektrane, kako je rekao, su Kostolac u Srbiji i još jedna u Poljskoj, u kojoj ipak razmišljaju o prekidu njenog investiranja, a samim tim i izgradnje.

– U BiH i dalje nema oporezivanja emisija CO2. Da li će se to dogoditi za pet ili deset godina, ne znam, ali jednom će toga biti. I tad će to imati vrlo veliki utjecaj na ekonomije te termoelektrane. Ali to je vaš problem, svakome je dozvoljeno da radi u korist svoje štete – naveo je Kopač.

Kad termoelektrana bude izgrađena, kaže kako je pitanje hoće li funkcionirati, jer će vjerojatno biti preskupa, prenose Vijesti.ba.

– A ako otvorite tržište, onda će tu biti dosta jeftinije struje iz drugih izvora. Sve to treba uzeti u obzir – jasan je Kopač.

Kada je u pitanju medijacija za Tuzlu, ona je, kaže Kopač, započeta, ali je jedan od uvjeta bio da se obustave sve aktivnosti vezano za izdavanje garancije.

– FBiH je u međuvremenu, mi to nismo znali, potpisala garancijski ugovor, i kad smo to doznali, što je bilo 10 dana kasnije, rekli smo da je to završeno i da nema više potrebe o tome raspravljati, jer se više ništa ne može mijenjati – potcrtava Kopač.

Kao posljedicu svega toga, napominje, Elektroprivreda BiH od sad će uvijek imati mrlju na svojim bilancama, a posebno ukoliko BiH uđe u EU – tada će morati retroaktivno platiti svu nedozvoljenu državnu pomoć. To bi odmah, naglašava Kopač, bio bankrot Elektroprivrede BiH.

Ured EEZ započeo je prekršajni postupak, koji Bosna i Hercegovina sada ne može ni spriječiti, niti ispraviti, jer je garancija već dana. Taj postupak doći će do kraja, a onda će uslijediti sankcije…, prenose Vijesti.ba.

– Sve to nije dobro, ali nije ni tragično. Vjerojatno će se TE izgraditi, jer ste tako odlučili, ali ja mislim da ćete jednom imati glavobolju. Ne sada, ali za mnogo godina – potcrtava Kopač.

Republika podsjeća da je Energetska zajednica odlučila pokrenuti postupak protiv BiH jer je pogodovala za dobivanje kredita, odnosno, zbog državnih garancija za Elektroprivredu BiH koje je izglasao federalni parlament, za kineski kredit namijenjen izgradnji novog termobloka u Termoelektrani Tuzla.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva, svojedobno je u izjavi za medije potvrdio da taj spor ni na koji način neće spriječiti realizaciju tog projekta vrijednog 1,5 milijardi konvertibilnih maraka.

“Mi imamo našu državnu energetsku strategiju, koju čine dvije entitetske strategije. U našu krovnu energetsku strategiju uključen je i ovaj projekt, što znači da sve radimo po dokumentu koji je usvojila Vlada FBiH i potvrdilo državno ministarstvo koje je nadležno za kompletan energetski sektor – dakle, kakve sankcije možemo imati?”, rekao je ministar u intervjuu za Biznis magazin.

Ministar je iznio i svoj osobni stav o europskim sankcijama: “Moj osobni stav, koji sam više puta ponavljao, je da se radi o principu: ‘Događa se nešto pozitivno u BiH, haj’mo to zaustaviti, haj’mo problematizirati nešto što se ne mora problematizirati!“.

Inače, u Bosni i Hercegovini se nalaze tri od deset najzagađujućih termoelektrana u Europi. Termoelektrana u Ugljeviku je vodeća u emisijama sumpor dioksida (SO2) u čitavoj Europi, a prate je termoelektrane u Kaknju i Tuzli.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.