Preminuo Little Richard, pjevač legendarnog hita “Tutti Frutti” i začetnik rock and rolla

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedan od pionira prvog vala rock and rolla Little Richard preminuo je u 88. godini života,  nakon što se godinama borio sa zdravstvenim problemima prenosi The Guardian.

Njegov legendarni hit “Tutti Frutti” iz 1955. godine sa stihovima “awopbopaloobop alopbamboom” i niz drugih pjesama pomogli su uspostavljanju rock and rolla kao novog glazbenog žanra i utjecali su na mnoge glazbenike i njihove karijere.

Little Richard, pravog imena Richard Penniman posljednjih je nekoliko godina imao zdravstvenih problema, imao je probleme s kukovima, a pretrpio je moždani i srčani udar.

Magazin Rolling Stone piše da je vijest o smrti potvrdio Richardov sin Danny Penniman ali i da je dodao da uzrok smrti zasad nije poznat.

“Počivaj u miru, Richard. Ovo stvarno boli. Moje misli i molitve odlaze svim članovima benda i obožavateljima širom svijeta. Richard je uistinu bio kralj”, napisao je glazbenik Kelvin Holly na profilu na Instagramu.

Njegova glazbena karijera započela je kasnih 40-ih, a prva snimanja nisu mu donijela mnogo uspjeha. Prvi veliki uspjeh ostvario je 1955. godine kada je potpisao ugovor s izdavačkom kućom Specialty Records, te izdao niz singlova u najsjajnijim i najluđim godinama tog vremena.

Osim legendarne skladbe “Tutti Frutti”, proslavio se i hitovima “Long Tall Sally” koju su kasnije otpjevali i Beatelsi, “Rip It Up”, “Miss Molly”, “Lucille” i drugima.

Bio je poznat i po osebujnom modnom stilu, na očima je volio nositi maskaru, odjeću jarkih boja, a bio je jedan od glavnih uzora, danas pokojnom pjevaču Princeu.

Od 1959. do 1963. godine bio je braku s Ernestine Campbell, a iza njega je ostao sin Danny Jones Penniman.

(Izvor: Dnevnik.hr)

Share.

Comments are closed.