Predsjedništvo BiH: Pred nama su teški dani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi Predsjedništva BiH uputili su građanima BiH zajedničku izjavu u kojoj navode da epidemija koronavirusa u BiH još nije dostigla vrhunac i da su pred nama teški dani te su ih pozvali da se striktno pridržavaju svih propisanih naredbi, mjera i preporuka.

Izjavu tročlanog Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića, prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani,

Broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji raste. Nažalost, virus je odnio i prve ljudske živote. Obiteljima preminulih izražavamo iskreno saučešće. Epidemija koronavirusa u našoj zemlji još nije dostigla vrhunac. Pred nama su teški dani. Situacija je izvanredna i zahtijeva odlučne mjere, kako bismo izbjegli katastrofalne posljedice kojima svjedočimo u nekim drugim zemljama. Sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini poduzeli su i poduzimaju sve što je neophodno u cilju da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi.

To je prioritet svih prioriteta. Paralelno se poduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar. Vlade na svim razinama, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažirani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Na tome im čestitamo.

Međutim, svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mjere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovjek ne pokaže vlastitu odgovornost. I prema sebi, i prema članovima svoje obitelji, i prema drugim ljudima. Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo. Apsolutna većina vas to čini, i zbog toga vam se mi, članovi Predsjedništva BiH, zahvaljujemo.

Ipak, i dalje ima onih koji neodgovorno krše propisane mjere. Takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije. Zato pozivamo nadležne institucije da to bez odlaganja učine, u skladu s važećim zakonima. Svjesni da se svaka država suočava sa problemima izazvanim pandemijom, mi kao Predsjedništvo BiH, i svaki od nas pojedinačno, na međunarodnom planu poduzimamo sve što je potrebno da obezbijedimo pomoć ili kupovinu neophodne medicinske opreme kojom bi se ojačao naš zdravstveni sustav.

Na tome rade i druge razine vlasti i institucije. Neke države su već pomogle, neke pripremaju pomoć, sa brojnim prijateljima razgovaramo, sve na osnovu potreba koje su iskazale naše medicinske institucije. Bosna i Hercegovina i ovaj put nije ostala i neće ostati bez pomoći naših prijatelja, a to ćemo svakako znati cijeniti.

Podržavamo i napore koje čine domaće kompanije u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i dezinfekcijskih sredstava.

Poštovani građani,

Pozivamo vas da imate povjerenje u institucije sustava, da pratite njihove naredbe i upute i pridržavate se propisanih mjera. Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uvjet da savladamo izazov s kojim smo suočeni”.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.