Predsjedništvo BiH: Protiv premještanja veleposlanstva u Jeruzalem i priznanja Kosova

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Džaferović i Komšić su glasovali da BiH prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a Dodik je bio protiv te će taj prijedlog ići u drugi krug glasovanja i ako stav bude isti, Dodik će imati pravo pokrenuti pitanje vitalnog entitetskog interesa.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva da to tijelo nije donijelo odluku o premještanju Veleposlanstva BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali ni odluku da se prizna Kosovo kao neovisna država. Džaferović je kazao da je član Predsjedništva Bih Željko Komšić tražio da se ne izjašnjava niti o jednoj od te dvije točke, ali to nije prihvaćeno jer je drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio glasovanje kada je podržao premještanje Veleposlanstva BiH u Jeruzalem.

S druge strane Džaferović i Komšić su glasovali da BiH prizna Kosovo kao neovisnu državu, a Dodik je bio protiv te će taj prijedlog ići u drugi krug glasovanja i ako stav bude isti, Dodik će imati pravo pokrenuti pitanje vitalnog entitetskog interesa. Džaferović kaže da ostaje za vidjeti kako će se stvari dalje događati, ali izvjesno je da će svi ostati pri istim stavovima.

No, podsjetimo da je nedavno u Washingtonu potpisan sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa između Srbije i Kosova. Sporazum su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti, a potpisivanju u Bijeloj kući svjedočio je i američki predsjednik Donald Trump.

Trump je sporazum nazvao “velikim postignućem 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije”.

Trump je, govoreći u Ovalnom uredu prije susreta s liderima Srbije i Kosova, također rekao da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon ovoga je objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati prva europska zemlja koja će poći za primjerom SAD-a.

 

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.