PRATITE UŽIVO NASA kreće u potragu za tragovima života na Marsu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SAD su treća zemlja koja je ovog srpnja odlučila poslati misiju na Mars. Prije nje su to već napravile Kina i Ujedinjeni arapski emirati.

Sve je spremno za još jednu povijesnu NASA-inu misiju. Ovaj je put cilj Crveni planet na kojem će NASA istraživati površinu i tražiti tragove života.

To će ujedno biti prva misija usmjerena na traženje tragova života nakon misije Viking koja je trajala tijekom 1970-ih.

Znanstvenici su za mjesto slijetanja rovera Perseverance odabrali krater Jezero. Vjeruju da je upravo taj dio Marsa, koji je nekad davno bio jezero, mogao sačuvati tragove života.

No, Perseverance neće samo tražiti znakove života, već će i pokušati pokazati je li moguće na Marsu stvoriti uvjete za život (za, recimo, ljude). Tako će provesti nekoliko različitih testova tijekom kojih će pokušati proizvesti kisik iz ugljičnog dioksida.

Rover Perseverance (Foto: NASA)

Osim rovera (vozila), na Marsu će istraživati i posebno osmišljen helikopter (dron), koji bi znanstvenicima trebao osigurati bolji pogled na površinu Crvenog planeta. Dron će, kad poleti, ujedno biti i prva letjelica koja je obavila let na nekom drugom planetu. No, kako je atmosfera na Marsu 100 puta rjeđa od Zemljine, let i upravljanje ovom 1,8 kilograma teškom letjelicom Ingenuity neće biti ni lak ni jednostavan. Ali će biti zanimljiv, u svakom slučaju.

Osim rovera i drona, na površinu Marsa sletjet će još neke zanimljive stvari. Primjerice, milijune imena stanovnika Zemlje koji su se prijavili na NASA-inoj stranici.

Podsjetimo, Kina i Ujedinjeni arapski emirati već su lansirali svoje misije na Mars proteklih tjedana. Naime, zbog položaja planeta ovo je vrijeme savršeno za lansiranje prema Marsu.

(izvor: Zimo)

Share.

Comments are closed.