Plenković na udaru u Bruxellesu: Po Hrvatskoj žestoko oplela Šveđanka zbog migranata a granici s BiH, premijera nije štedio ni Sinčić

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Tamo su mu se obratili europarlamentarka Malin Björk i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

Andrej Plenković u Bruxellesu je predstavio prioritete za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem. Nakon njegova predstavljanja predsjednica grupe Zelenih Ska Keller govorila je o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Plenkoviću, ponašate se kao sitni prevarant!

ODGOVOR PLENKOVIĆU U EU PARLAMENU// Rekao sam mu bez uvijanja što mislim o njegovoj politici. Ne zamjerite mi na direktnosti. Vaš sam glas. //Tako se ne ponaša državnik niti premijer, tako se ponaša sitni prevarant! A zašto sve to radite? Da zaštitite svoje prijatelje koji su ilegalno, potajno se sastajali u zgradi Vlade i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna!

Geplaatst door Ivan Vilibor Sinčić op Dinsdag 14 januari 2020

Među kritičarima hrvatske migrantske politike, većinom iz redova zelenih i s ljevice, bila je i Malin Björk, koja je posjetila granicu između BiH i Hrvatske i navela da se samo u 2019. tamo dogodilo više od 25.000 prisilnih vraćanja migranata bez odgovarajućih administrativnih postupaka.

”Brutalnost kojoj sam bila svjedok bila je strašna. Niti jedna država ne bi se trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira na to gdje se nalazi. Tome treba stati na kraj”, zaključila je Björk i dodala da Hrvatska ne može ući u Schengen dok se situacija s migrantima ne riješi.

Hrvatski zastupnik EPP-a Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom “vrlo kratkom” posjetu granici i sama vidjela 25 “pushbackova”.

“Hrvatska neće dopustiti da postane neformalni hotspot za migrante”, rekao je Plenković nakon prozivki dijela zastupnika o odnosu hrvatske policije prema ilegalnim migrantima.

“Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot”, rekao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se “hrvatska, europska i buduća granica schengena” štiti sa 6500 policajaca.

Rješenje je zaštita vanjske granice, posebice one između Turske i Grčke na kojoj kreće istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta, rekao je Plenković dodavši i kako Europa može djelovati na kriznim područjima s humanitarnom pomoći, ekonomskom snagom, posredovanjem u sukobima i drugim alatima.

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Keller je u svom obraćanju na plenarnoj sjednici EP-a ustvrdila da se uništava imovina migranata, kako ih se tuče te čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a kako hrvatska vlada to nije zaustavila, niti istražila.

“To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje”, rekla je Njemica, pa zaključila: “Hrvatske granice su europske granice. Što se tamo dogodi je odgovornost svih. Ne ćemo okretati glavu od toga”.

Plenković je odgovorio kako Hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo.

To kažem kao netko tko je posjetio to područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti”­, rekao je premijer i naglasio kako se sve pritužbe na ponašanje policije istražuju.

Sinčić žestoko po premijeru

Žestok napad Plenković u Europskom parlamentu pretrpio je i od hrvatskog europarlamentarca Ivana Vilibora Sinčića, koji je Hrvatsku za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića opisao kao bezakonje i korupciju te rekao da će to ilustrirati na osobnom primjeru.

”Još kao zastupnik u Saboru, prije dvije godine poslao sam upit, a to je javna informacija, da mi se dostavi informacija tko je na određene dane ulazio u zgradu hrvatske Vlade, u svetu zgradu hrvatske Vlade, jednu od glavnih hrvatskih institucija”, kazao je Sinčić i rekao da do danas nije dobio nikakav odgovor na svoj upit.

”Ako se tako odgovara zastupniku, što tek može očekivati građanin”, vikao je Sinčić premijeru, koji je za to vrijeme gledao u mobitel.

”Omotnica stoji u zgradi Vlade, sto metara od zgrade Hrvatskog sabora, odbijate dati poštu, primiti poštu. Tako se ne ponaša državnik niti premijer, tako se ponaša sitni prevarant. Zašto to radite? Da zaštitite svoje prijatelje koji su se ilegalno, potajno u zgradi Vlade sastajali i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna. Sukob interesa za hrvatske prilike bez presedana”, poručio je Plenkoviću.

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.