PIC kritizirao odluke NSRS i liderima preporučio hitnu zadaću

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se u Sarajevu 3. i 4. prosinca kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i uspješnu Bosnu i Hercegovinu.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obvezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. On je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, navodi se u priopćenju za javnost PIC-a.

Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje – postoje samo po Ustavu BiH

Upravni odbor je ponovio da „entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH“.

Upravni odbor je podsjetio i vlasti u BiH da je „Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi“.

„Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punu implementaciju programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika“, priopćeno je.

Pozdravljen Program za NATO

Također, Upravni odbor PIC-a pozdravio je imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i odluku Predsjedništva BiH u pogledu podnošenja Programa reformi Bosne i Hercegovine NATO-u.

Upravni odbor PIC-a očekuje da će, sa deblokiranjem formiranja Vijeća ministara BiH, i Parlamentarna skupština BiH početi s radom, čime će se ubrzati tempo reformi, uključujući ključne reforme, nakon čega će EU donijeti odluku o narednim koracima Bosne i Hercegovine.

Pohvaljena Vlada Kantona Sarajevo

Istaknuto je da su konstatirana i neka pozitivna događanja u Bosni i Hercegovini, kao što su napori Vlade Kantona Sarajevo za unaprjeđenjem transparentnosti svoga rada i usluga te je pozdravljen njen fokus na unaprjeđenju kvalitete života građana u ovom kantonu.

Nadalje, Upravni odbor PIC-a pohvalio je organe Kantona Sarajevo za osiguranje mirnog okruženja za vrijeme održavanja Povorke ponosa, kao izraz tolerancije i podrške ljudskim pravima.

„Upravni odbor PIC-a također se sastao sa gradonačelnicima i načelnicima Gradačca, Gradiške, Tešnja, Teslića i Tomislavgrada te predsjednicima Saveza općina i gradova FBiH i RS, koji su predočili primjere dobre prakse na općinskoj razini. Upravni odbor PIC-a pozdravio je fokusiranost gradonačelnika i načelnika na poboljšanje kvalitete života građana kroz dobru praksu i suradnju između općina diljem zemlje.

Upravni odbor PIC-a sa zadovoljstvom je konstatirao da gradonačelnici i načelnici surađuju neovisno od etničkih, administrativnih i političkih linija razgraničenja, kako bi jedni od drugih naučili kako odgovoriti na potrebe njihovih zajednica. Upravni odbor PIC-a poziva sve čelnike da slijede put napretka i pomirenja“, istaknuto je u priopćenju.

Zaključci NSRS suprotni Ustavu

Upravni odbor PIC-a konkretno se pozvao na odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH prema kojem entiteti imaju obvezu izvršavati odluke institucija BiH i pružaju neophodnu podršku vlastima kako bi im se omogućilo da izvršavaju međunarodne obveze BiH. Funkcionalnost institucija na državnoj razini treba jačati, a ne podrivati.

U tom pogledu, Upravni odbor PIC-a podsjetio je na svoju izjavu od 13. studenog koja se odnosi na Zaključke NSRS. Interesi svih razina vlasti najbolje se ostvaruju ne poništavanjem suštinskih reformi, nego provođenjem reformi koje su okrenute ka budućnosti, koje podržavaju i jačaju sigurnost, stabilnost i napredak BiH, i unaprjeđuju odgovornost domaćih institucija.

Zaključak kojim se želi kriminalizirati kršenje stavova NSRS protivan je osnovnim standardima demokracije jer vrši ekstremni pritisak na dužnosnike koji dolaze s područja RS i predstavlja izravan udar na autonomiju i neovisnost dužnosnika na državnoj razini, što je suprotno Ustavu BiH, priopćili su iz PIC-a.

Rješavanje problema s migrantima

Upravni odbor PIC-a razmotrio je i upravljanje migracijama i sigurnošću granica, kao isključivih nadležnosti države, iz institucionalne perspektive u prisustvu direktora Granične policije BiH i Službe za strance BiH, i podvukao potrebu za pružanjem podrške organima na državnoj razini u vršenju njihovih dužnosti. Upravni odbor PIC-a naglasio je potrebu za jačom suradnjom između svih razina vlasti u BiH, uključujući i raspodjelu tereta prihvata migranata i pozvao političke lidere da preuzmu odgovornost i osiguraju dovoljna proračunska sredstva i instrumente kako bi se državnim agencijama pomoglo u unaprjeđenju učinkovitosti u rješavanju problema vezanih za migrante, uključujući i upravljanje granicom.

HITNO!

Upravni odbor PIC-a izrazio je žaljenje zbog činjenice da nakon sastanka održanog u lipnju 2019. godine nije bilo značajnog napretka u rješavanju konkretnih pitanja. Upravni odbor PIC-a poziva političke i institucionalne lidere na odgovarajućim razinama vlasti da se posebno usredotoče na sljedeće:

Hitno završiti proces formiranja organa vlasti na svim razinama, uzimajući u obzir domaće i međunarodne reformske obveze BiH te stavljajući interese građana na prvo mjesto.

Dokazati iskazano opredjeljenje za integraciju u EU rješavanjem 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija navela u svom Mišljenju o aplikaciji BiH za članstvo u EU te provođenjem reformi u oblasti vladavine prava, temeljnih prava, javne uprave, kao i demokracije i funkcionalnosti.

Osigurati usvajanje socijalno-ekonomskih reformi na državnoj razini te njihovu punu i učinkovitu implementaciju.

Omogućiti građanima Mostara glasanje na lokalnim izborima 2020. godine tako što će se izborna blokada u Mostaru riješiti kroz politički proces koji nije uvjetovan drugim izbornim pitanjima, čime će se provesti odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu Baralija. Mostar mora ostati jedinstven grad.

Provesti presudu iz predmeta Sejdić-Finci, koja je i dalje neprovedena gotovo deset godina nakon njenog donošenja, kao i srodne odluke Europskog suda za ljudska prava. Suzdržati se od poduzimanja zakonodavnih i političkih koraka koji bi još više otežali provođenje ovih odluka.

Značajno ojačati napore na unaprijeđenju vjerodostojnosti i transparentnosti izbornog procesa provedbom temeljitih promjena u izbornom zakonodavstvu koje su preporučili ODIHR i Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (Group of States against Corruption – GRECO) te hitno usvojiti te izmjene kako bi se osiguralo da se mogu blagovremeno primijeniti već na lokalne izbore 2020. godine.

Osigurati neometano financiranje, a samim tim i funkcioniranje institucija na državnoj razini te brzo usvojiti državni proračun za 2020. godinu, koji će uzeti u obzir objektivne potrebe institucija na državnoj razini i omogućiti im da u potpunosti izvršavaju svoje ustavne i zakonske obveze.

Upravni odbor PIC-a održat će naredni sastanak 2. i 3. lipnja 2020. godine, navedeno je na kraju.

Kao i u brojnim sličnim zaključcima do sada, Ruska Federacija se nije složila s ovim komunikeom.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.