Ovo se događa vašem tijelu svaki put kad pojedete voće

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Voće je ustvari slatkiš koji stiže izravno iz prirode. Ono je zdrav desert zbog kojeg ne osjećate grižnju savjesti, ali jeste li se ikada zapitali što se događa u vašem tijelu nakon što pojedete voće?

Za početak, stručnjaci se slažu kako se i prilikom konzumacije voća treba pridržavati pravila o umjerenosti.

“U kratkom roku, kada jedemo voće, unosimo dijetalna vlakna, vitamine, minerale, vodu, elektrolite, fitokemikalije i antioksidanse”, kaže Brooke Glazer, prehrambena savjetnica za RSP Nutrition.

“Dugoročno je dovoljan unos voća povezan sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Jedenje voća povezano je i s upravljanjem težinom i smanjenim rizikom od pretilosti”, dodaje.

Prilično impresivno, zar ne? Ali to nije sve što konzumiranje voća čini vašem tijelu. Evo što još trebate znati:

1. Povećat će vam se razina šećera u krvi

Prema nutricionistu Paulu Claybrooku, voće može povećati razinu inzulina jer dok probavljate ugljikohidrate koje sadrži, vaš se šećer u krvi prirodno povećava.

“Ne brinite, ovo nije loše”, kaže Claybrook te objašnjava: “Većina voća ima barem umjereni glikemijski indeks, što u konačnici znači da se radi o postupnijem porastu šećera u krvi, praćenom stalnim padom – onakav kakav treba biti”.

To je zato što šećer koji se nalazi u voću nije isti kao onaj koji se nalazi u krafni ili gaziranom soku, a koji se apsorbira gotovo trenutno.

No, važno je paziti na količinu voća koje jedete. Glazer preporučuje da se pridržavate oko dvije do tri porcije dnevno. Naime, prevelika konzumacija voća može dovesti do problema poput nakupljanja viška kilograma.

2. Može izazvati (privremenu) nadutost

Ne uzbuđujte se ako osjetite blagu nadutost odmah nakon konzumiranja voća. Iako je ovo jedna od neugodnijih nuspojava, stručnjaci kažu da je to prilično česta pojava.

“To je zbog visokog sadržaja vlakana u voću koja mogu uzrokovati i nadutost kod osoba koje imaju poteškoće u razgradnji određenog voća”, objašnjava Glazer.

3. Dobit ćete veliku dozu antioksidanata

Do sada ste vjerojatno čuli za antioksidante – tvari koje su poznate zbog koristi u borbi protiv raka. Pa, puno voća je bogato antioksidansima. Ayesta kaže da agrumi sadrže vitamin C, mango je bogat beta karotenom, lubenica sadrži likopen, a bobičasto voće i jabuke imaju mnogo drugih važnih antioksidansa.

“Antioksidanti djeluju kao sredstva za uklanjanje slobodnih radikala u tijelu”, objašnjava Glazer te dodaje: “Slobodni radikali uzrokuju oštećenja i dovode do razvoja bolesti i starenja. Dakle, jedenje šarenog voća bogatog antioksidansima održava nas zdravima i mladima.”

Claybrook dodaje da antioksidanti također jačaju vaš imunološki sustav i smanjuju upalu.

“Oni pomažu imunološkom sustavu uklanjanjem puno slobodnih radikala s kojima se imunološki sustav obično mora nositi”, objašnjava.

(Izvor: ljepotaizdravlje.hr)

Share.

Comments are closed.