OPORBA NIJE GLASALA – NSRS podržala Dodika: Za vitalne interese RS-a štetan Đukanović i Frontex

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NSRS je usvojio odluku da je službena posjeta crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića BiH štetna po vitalne interese RS kao i sporazum o statusu BiH i EU o aktivnostima Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu. U NSRS su naveli da suobje odluke donesene bez konsenzusa i preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BIH – Milorada Dodika.

Cjelonoćno zasjedanje NSRS završeno podrškom Dodiku, opozicija nije glasala Narodna skupština RS rano jutros usvojila je na 11. posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom, sa 56 glasova za, Odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske

Narodna skupština entiteta Republika Srpska potvrdila izjave entitetskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva BiH veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, prenosi N1.

Narodna skupština RS rano jutros usvojila je na 11. posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom, s 56 glasova ‘za’, Odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o utvrđivanju službene posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. ožujka 2020. godine, bez konsenzusa usvojen na 9. redovitoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. veljače 2020. godine, vrlo štetna po vitalne interese RS.

Parlament je dvotrećinskom većinom, s 56 glasova ‘za’, usvojio i Odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o prihvaćanju Sporazuma o statusu između Bosne i Herecgovine i Europske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex), bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. veljače 2020. godine, vrlo štetna po vitalne interese RS.

U svezi Izjašnjenja o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovitoj sjednici održanoj 19. veljače 2020. godine, vrlo štetnim po vitalne interese Republike Srpske, Narodna skupština je s 56 glasova ‘za’ usvojila Zaključke klubova narodnih izaslanika SNSD, DNS, DEMOS, NDP, US, Nezavisnog kluba SP, Izaslaničke grupe SP i Izaslaničke grupe „Nezavisni poslanici“.

Zaključci:

1. Sporazum o statusu između BiH i Europske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Europsku graničnu i obalnu stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da isti bude usvojen bez suglasnosti i sudjelovanja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se Sporazum ovog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz RS.

2. Zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlastima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i Europske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Europsku graničnu i obalsku stražu u BiH uz obvezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Jedanaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS Milorada Dodika u skladu sa članom 171. Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske. Zbog cjelonoćnog zasjedanja Jedanaeste posebne sjednice, odlučeno je da Deveta redovita sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bude nastavljena u utorak, 3. ožujka, u 10 sati.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.