OČEKIVANO Energetska zajednica prekinula pregovore sa BiH zbog Bloka 7

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tajništvo Energetske zajednice i predstavnici Federacije BiH nisu postigli dogovor u vezi sa sporom oko jamstava danih za izgradnju Bloka 7 tuzlanske Termoelektrane. “Pregovori su postali uzaludni nakon što je federalna ministrica financija 19. studenog potpisala ugovor o jamstvu bez prethodnog pojašnjenja o poštivanju pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći”, navode iz Tajništva.

 

Iz Energetske zajednice priopćeno je da su prošli tjedan pregovori s predstavnicima FBiH o planiranoj izgradnji Bloka 7 prekinuti bez dogovora.

“Pregovori su postali uzaludni nakon što je federalna ministrica financija 19. studenog potpisala ugovor o jamstvu bez prethodnog pojašnjenja o poštivanju pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći”, navode iz Tajništva, a prenose agencije.

U njihovom priopćenju se podsjeća da je na zahtjev Federacije BiH, Tajništvo 31. srpnja ove godine pristao istražiti mogućnosti za rješavanje spora s BiH u vezi s državnom garancijom koju je u ime Federacije BiH izdalo Federalno ministarstvo financija.

Napominju također da garancija osigurava kredit kineske banke Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH, što je preduvjet za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Kako ističu, Tajništvo Energetske zajednice pokrenulo je spor otvorenim pismom u slučaju protiv BiH u vezi s garancijama danih za izgradnju novog bloka.

“Tajništvo je mišljenja da je odluka Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. srpnja 2018. godine, koje smatra da garancija ne uključuje bilo kakvu državnu pomoć, donesena suprotno važećim pravilima Energetske zajednice”, navodi se u priopćenju.

Naime podsjetimo da je direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač u ožujku ove godine izjavio da se Energetska zajednica ne protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla. Pojasnio je da je sama investicija u Blok 7 dobra jer se radi o zamjeni bloka, za što je krajnje vrijeme pošto su emisije iz postojećih blokova neodržive.

”Tajništvu Energetske zajednice ne smeta što to kreditira kineska banka, niti što se ulaže u ugalj iako nismo baš sretni zbog toga, ali inzistiramo da se poštuju propisi Europske unije po pitanju državne pomoći koji su ujedno i propisi Bosne i Hercegovine”, rekao je Kopač.

On je tada rekao da je državna pomoć u vidu jamstva za kredit dozvoljena, ali da to jamstvo smije biti samo do 80 posto iznosa kredita. Kopač je dodao da taj kreditni ugovor predviđa da Federacija BiH otplati kredit u slučaju da Elektroprivreda BiH ne bude u mogućnosti, ali i da će pokriti i sve ostale vezane troškove.

Istaknuo je da Tajništvo Energetske zajednice insistira da bude jasno precizirano što su svi ostali vezani troškovi i koliko mogu iznositi.

Share.

Comments are closed.