Novi slučajevi oboljelih, prvi u Čitluku, novi u Grudama i Širokom Brijegu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Još četvero oboljelih u Hercegovini Zaražena osoba iz Čitluka bila je u samoizolaciji po povratku iz Amerike i kod nje je testiranjem otkrivena infekcija koronavirusom.

Najnoviji podaci govore o dvije osobe iz Gruda, jedna iz Širokog Brijega i Čitluka koje su oboljele od koronavirusa. Ukupno u Grudama je do sada pozitivno na COVID-19 tri osobe, u Širokom Brijegu sedam, a u Čitluku je ovo prva osoba koja je zaražena.

Član Federalnog štožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar potvrdio je da je, u odnosu na posljednje izvješće koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio jutros u 10 sati, testirano novih osam uzoraka, od čega je COVID-19 potvrđen kod četiri osobe.

“Što se tiče novih posljednjih slučajeva dva slučaja su iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka. Još uvijek čekamo rezultate testiranja koji su u tijeku pa ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima”, kazao je Pehar.

Zaražena osoba iz Čitluka bila je u samoizolaciji po povratku iz Amerike i kod nje je testiranjem potvrđena infekcija koronavirusom, jvlja N1.

Pehar je rekao kako je do danas u FBiH testirano ukupno 525 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 66 pacijenata. Od ukupno potvrđenog broja pacijenata, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ih ima 27, Zapadno-hercegovačkoj županiji – 10, Kantonu Sarajevo – devet, Zeničko-dobojskom kantonu – osam, Unsko-sanskom kantonu – šest, Bosanskopodrinjskom kanton – četiri, Posavskoj županiji – jedan i Srednjobosanskoj županiji – jedan. Tuzlanski kanton i Hercegbosanska županija još uvijek nemaju pozitivnih slučajeva – kazao je Pehar.

U Konjicu ima 17 pozitivnih slučajeva, Sarajevu – devet, Mostaru – devet, Širokom Brijegu – sedam, Bihaću – šest, Zenici – četiri, Goraždu – četiri, Grudama – tri, Tešnju – dva.

Novi Travnik, Orašje, Visoko, Breza i Čitluk imaju po jednog pozitivnog pacijenta na koronavirus.

“Nažalost imamo i tri potvrđena smrtna ishoda vezana za infekciju koronavirusom, jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu”, istaknuo je Pehar.

Naglasio je da je trenutno u FBiH više od 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom, te da očekuje će se taj broj i dalje povećavati. S obzirom na ove iznesene činjice, Pehar je pozvao sve građane na odgovorno ponašanje, striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacije, te redovno praćenje i pridržavanje naredbi nadležnih institucija.

“Svi mi poduzimamo sve ove mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja ove bolesti i tražimo od naših građana da nam budu istinska potpora u ovim našim velikim naporima. Ta potpora se mora ogledati u aspolutnom pridržavanju svih ovih naredbi i preporuka koje smo mi kroz krizni Štab Federalnog ministarstva zdravstva i sada kroz Krizni štab civilne zaštite poslali na teren, jer samo na taj način ćemo držati situaciju u vezi epidemije koronavirusa pod kontrolom”, kazao je Pehar, prenosi Bljesak.info.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.