Novalić, Solak i Hodžić prenoćili u SIPI – odgođena sjednica Vlade FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjednica Vlade Federacije BiH, koja je trebala biti održana jutros u Sarajevu, odgođena je zbog odsustva premijera Fadila Novalića, potvrđeno je Feni u Vladi FBiH, a Klix.ba izvješćuje da će biti održana samo telefonska sjednica o ukidanju stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH te da je premijer FBiH je putem svoje odvjetnice Vasvije Vidović dao usmenu punomoć da Jelka Miličević održi sjednicu Vlade, ali ona je tražila odgodu jer punomoć nije dobila u pismenoj formi.

Premijer Novalić zadržan je tijekom noći, kao i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić, na ispitivanju u prostorijama SIPA-e.

Radi se o aferi ‘Respiratori’, nabavke 100 respiratora za 10, 5 milijuna KM koju je za Federalnu upravu civilne zaštite nabavila ta poljoprivredna tvrtka. Novalić, Solak i Hodžić, kako piše Klix.ba pozivajući se na svoje izvore, uhićeni su i imaju status osumnjičenih.

Klix ba piše da je ova trojka osumnjičena za kaznena djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi. Oni su jučer stigli u prostorije SIPA-e gdje su nekoliko sati davali iskaz i ispitivani.

Premijer, u okviru svojih ovlasti, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera. Prva Novalićeva (SDA) zamjenica je ministrica financija Jelka Miličević, a drugi zamjenik je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

(Izvor: FENA/Klix.ba)

Share.

Comments are closed.