National Geographic: Mostar je TOP destinacija u 2020.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Urednici i istraživači National Geographica izabrali su 25 najuzbudljivijih odredišta, najboljih turističkih destinacija, koje preporučuju da bi ih u 2020. godini vrijedilo posjetiti. Na samo vrhu, prvi na ovom impozantnom popisu je – Mostar. Mostar kao jednu od najzanimljivijih svjetskih destinacija izabrala je Barbera Bosma, glavna urednica, Nat Geo Travel Nizozemska.

Mostar se našao ‘rame uz rame’ sa, primjerice, Nacionalnim parkom Grand u Arizoni, Tasmaniji u Australiji, Provincijom Mendoza u Argentini, hramovima Maya u Guatemali, Göbekli Tepe u Turskoj, nevjerojatnim Maldivima, hramovima i grobnicama drevnih egipatskih kraljeva itd.

Zašto i kada ‘uzeti torbu i krenuti’ baš u Mostar, National Geographic odgovara:

Zašto ići sada: Obilježite 25 godina mira

Što treba znati: Djelomično uništen tijekom rata u BiH (1992. – 1995.), s bogatom poviješću, Mostar i dalje nosi ožiljke prošlosti. Brojne građevine u Starom gradu, koje datiraju iz Osmanskog vremena iz 15. stoljeća, obnovljene su ili restaurirane tijekom posljednjih 25 godina otkako je Daytonski mirovni sporazum uspostavio relativno mir na zapadnom Balkanu. Lutajte unaokolo i proći ćete kroz novouređene stanove pored zgrada probijenih rupama od metaka. Domaći i međunarodni umjetnici redovito ukrašavaju napuštene zidove zgrada. Najosjetljivija slika mira u Mostaru je Stari most iz 16. stoljeća, obnovljen 2004. godine. On povezuje zapadnu stranu s većinskim kršćanskim, hrvatskim stanovništvom i istočnu stranu s pretežito muslimanskim, bošnjačkim stanovništvom.

Kada krenuti: svibanj
Kako: Posjetite Mostar u sklopu 12-dnevnih Nat Geo ekspedicija “Otkrijte Balkan”, koje se nude u partnerstvu s G Adventures.

Koje su TOP destinacije za 2020. po izboru National Geographica pogledajte na National Geographic

Share.

Comments are closed.