Nakon uvođenja taksi, izvoz iz BiH na Kosovo smanjen za 97%

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što su prištinske vlasti uvele taksu od 100% na proizvode iz BiH i središnje Srbije, izvoz BiH u prva tri kvartala na Kosovo iznosio je 3,2 milijuna KM i manji je za 105,03 milijuna KM ili za 97,04% u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je za agenciju SRNA u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U istom periodu uvoz sa Kosova iznosio je 10,71 milijuna KM, što je za 3,69 milijuna KM manje nego u prva tri kvartala 2018. godine, odnosno zabilježen je pad uvoza od 25,6%.

“Ovakve mjere ugrozile su poslovne ugovore koje imaju poduzeća iz BiH sa poduzećima Kosova, a posebno onima iz metalske i elektro industrije, ali i prehrambene i farmaceutske industrije, a izazvale su i druge vezane negativne učinke na trgovinske tokove na cijelom zapadnom Balkanu”, ističu iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da su odmah po uvođenju taksi, 6. studenoga prošle godine, kada su vlasti u Prištini uvele carinu od 10%, zatim 21. studenoga od 100%, a sedam dana kasnije i taksu od 100% na proizvode međunarodnih brendova iz drugih zemalja, poduzeli niz koraka s ciljem ukidanja odluka Kosova.

Prvo su tražili da im kontakt točka prištinskih vlasti u CEFTA-i formalno potvrdi uvođenje taksi, da ih obrazloži, kao i da ih ukine, jer se njima izravno krši CEFTA sporazum, ali BiH nikada nije dobila odgovor.

Iz resornog ministarstva upućena su pisma tadašnjem šefu Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku, te ostalim članicama CEFTA-e o prištinskim taksama sa zahtjevom da Europska komisija učini napore da one budu ukinute.

U studenom prošle godine ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, uputili su pisma na više adresa, a neka od njih su otišla visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost i predstavniku za trgovinu SAD.

Iz Ministarstva podsjećaju da su se prištinske vlasti izjasnile u siječnju ove godine na sastanku u Sarajevu da će takse biti ukinute samo ako BiH prizna Kosovo.

Od BiH je traženo ukidanje viznog režima, priznavanje pasoša, lične karte, vozačke dozvole, registarskih tablica i dokumenata koja prate robu u transportu sa oznakama kosovskih vlasti, odnosno sve ono što nije u nadležnosti Ministarstva, već je riječ o političkim pitanjima.

“Sastanak nije rezultirao pozitivnim dogovorom, već je situacija ostala gotovo ista kao prije, kao i do danas, s tom razlikom da smo konkretno i izravno upoznati sa problematikom i uvjetima druge strane kao i oni s našim stavom”, ističu u Ministarstvu.

Predstavnici BiH i Srbije su, kako navode iz Ministarstva, tražili ukidanje odluka prištinskih vlasti na svim službenim sastancima CEFTA struktura koji su održani u periodu od donošenja mjera, a do danas ih je bilo sedam.

Iz resornog ministarstva navode da je na sjednici Vijeća ministara u studenom prošle godine zaključeno da se Europska komisija treba hitno uključiti u rješavanje ovog problema, te da za sada BiH neće razmatrati mogućnost uvođenja kontramjera.

“Razlozi za ovu odluku bazirani su na podatku da je izvoz Kosova u BiH tako malog obima da uvođenje kontramjere ne bi polučilo adekvatne posljedice za njegov izvoz”, podsjećaju iz Ministarstva.

Osim Ministarstva, zahtjev za ukidanje taksa na proizvode iz BiH upućivala je Vanjskotrgovinska komora BiH, ali i druge institucije.

Iz Ministarstva vanjske trgovine ističu da će u okviru svojih nadležnosti i dalje intenzivno raditi na pitanju ukidanja spornih mjera, prenosi SRNA.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.