Ministrica Borovac u Salakovac bi dovela nove migrante, reagirali MUP i hrvatski zastupnici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac da se u ekstradicijskom kampu osigurati prihvat maloljetnih migranata bez nadzora iz kampa Vučjak kod Bihaća bila je povod reakcije Kluba hrvatskih zastupnika u HNŽ-u ali i MUP-a te županije.

Izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, koje su se pojavile u većini medija, a kojima „iskazuje spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak“, za MUP HNŽ/K sa sigurnosnog aspekta su potpuno neprihvatljive, stoji u reakciji MUP-a ove Županije.

U istom se pojašnjava da Centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa kojeg korisnici-migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanske županije, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva.

„Tako da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika Centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona.

Područje HNŽ je već u velikoj mjeri opterećeno migrantskom krizom. Pored korisnika Centra Salakovac, postali smo jedna od značajnijih migrantskih ruta. Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevnica. U ovoj godini do sada je zabilježeno poduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva.

Uloga i zadaća policije HNŽ je pružiti maksimalnu osobnu i imovinsku sigurnost svih građana ove Županije i svih onih koji borave na ovom području, tako da ne želimo nove sigurnosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih prosudbi  mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzročene“, stoji u priopćenju MUP-a HNŽ-a

Reagirali i hrvatski zastupnici u Skupštini HNŽ

”Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u tehničkom mandatu i u odlasku, ne iz kampa Vučjak nego iz Vijeća ministara BiH, daje izjave koje opet potvrđuju paušalan rad te uznemiravaju stanovnike HNŽ-a”, navodi se u priopćenju za javnost Kluba hrvatskih zastupnika u skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

Naglašava se kako bi ministrica Borovac svojim aktivnostima trebala dati dio rješenja no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama.

‘U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad. Nepostojanje bilo kakve smislene strategije i koordinirano rješavanje problema nezakonitih migracija potvrđuje joj i kolega Mektić (Dragan, ministar sigurnosti, op.a.), odlazeći ministar Vijeća ministara BiH”, navedeno je. Zastupnici navode kako se Koordinacijsko tijelo s ciljem bavljenja općeg problema nezakonitih migracija ali i procesa prihvata terorista ISIL-a iz BiH te deradikalizacije njihovih obitelji i djece ”nikad nije sastalo da sustavno pokuša riješiti ovaj iznimno zahtjevan, složen i opasan problem za stanovnike BiH”.

”Rezultati rada na ovom problemu ministara Borovac-Mektić su dobri koliko uvjeti u kampu Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Žitelji HNŽ-a imaju još uvijek svježe pamćenje kako je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao (turskog predsjednika) Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premještaju po BiH”, navodi se. Istaknuto je kako se Klub hrvatskih zastupnika, kao i nekoliko drugih županijskih skupština u FBIH protivi ovakvim potezima odlazećih ministara ”koji očito svojim potezima stvaraju još veće probleme s posljedicom stvaranja problema i u drugim županijama kakve već mjesecima imamo na području Unsko-sanske županije”.

”Stanovnici HNŽ-a pitaju ministricu Borovac i ministra Mektića kakav im je odgovor za narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih djela koje su počinili nezakoniti migranti. Ministrice Borovac što je s ljudskim pravima stanovnika HNŽ-a? Smatramo kako bez rasprave lokalne zajednice te bez mišljenja i stava Skupštine HNŽ-a ne možete i ne smijete raditi jednostrane poteze i odluke, bez ikakve koordinacije”, navode zastupnici u priopćenju za javnost.

Podsjetimo, ministrica Borovac je na sastanku s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović iskazala spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje, a koji su evidentirani u kampu Vučjak.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.