MEDIJSKI SPEKTAKL Tužiteljstvo i Sud na ratnoj nozi: Međusobno se optužuju za nezakonitosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužiteljstvo BiH danas je izvjestilo da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužiteljstkog vijeća (VSTV) o aktu Suda BiH od 28. srpnja, kao i očitovanje, na koji način i uz koje procedure, je došlo do donošenja i selektivne distribucije navodnih „zaključaka“ u Tužiteljstvo BiH. Na stav iz Tužiteljstva da se Sud BiH izravno miješa, vrši opstrukcije rada Tužiteljstva, promtno je pristigla reakcija iz Suda BiH iz kojeg ističu da “Tužiteljstvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju zbog medijskog spektakla” i istupa iz zakonitih okvira.

Tužiteljstvo BiH: Sud BiH se miješa i opstruira rad Tužiteljstva

Danas je glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, održala je Prošireni kolegij glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela i odsjeka u Tužiteljstvu BiH, a povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovoditeljima u ovoj instituciji.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva, navedeni zaključci, dostavljeni su pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne „neregularnosti“ prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Tužitelji su mišljenja da navedeni „zaključci“ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

Zaključak je kolegija, da se VSTV BiH upozna s navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o istima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja, upozoreno je iz Tužiteljstva BiH uz napomenu da će se u cilju zaštite integriteta institucije i tužiteljske funkcije, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.

Sud BiH: Tužiteljstvo želi medijski spektakl

Sud BiH, povodom ovog priopćenja iz Tužiteljstva BiH u kojem se navodi kako je akt Suda od 28.07.2020. godine „izravno miješanje i opstrukcija rada Tužiteljstva“, kao i „opstrukcija u aktivnim predmetima od izuzetnog značaja za vladavinu prava“, a radi ispravljanja netočno predstavljenog stanja stvari i krivo stvorene slike u javnosti, uputilo je također priopćenje u javnost u kojem tvrdi da “Tužiteljstvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju zbog pravljenja medijskog spektakla”.

“Sud odlučno odbacuje zaključke proširenog tužiteljskog kolegija, kojim je akt od 28.07.2020. godine neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužiteljstva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima. Najprije, Tužiteljstvo BiH je prilikom izdavanja predmetnog priopćenja, iz razloga pravilnog informiranja javnosti, trebalo javnosti pojasniti suštinu onog na što je Sud ukazao svojim aktom od 28.07.2020. godine.”, ističu iz Suda BiH.

Navode da je Tužiteljstvo propustilo ili izostavilo priopćiti ključnu stvar te da će to učiniti Sud.

“Predsjednica Kaznenog odjeljenja je, nakon elektronske sjednice zbog pandemije prouzročene korona virusom i više usmenih konsultacija, uputila akt na ruke Glavne tužiteljice i četiri šefa odsjeka i odjela Tužiteljstva BiH, a ne kako se to netočno navodi „samo pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima“. Akt sadrži zaključak o uočenim nepravilnostima u praksi, suprotnih članu 35. ZKP BiH, što je kao povreda odredaba procesnog zakona utvrđeno u ranijim presudama Prizivnog odjeljenja Suda. Dakle, upravo s ciljem vraćanja postupanja Tužiteljstva u zakonite okvire, a ne s ciljem opstrukcije rada Tužiteljstva, upućen je ovaj akt međuinstitucionalne suradnje. Nadalje, u aktu je naveden član 35. ZKP, te je dato pojašnjenje tog člana, koje se zapravo zasniva na dosadašnjoj sudskoj praksi. Nijednom riječju u aktu Suda nije ni na koji način implicirano ili aludirano na bilo koji pojedinačan, završen ili aktivan predmet, niti je to bila namjera, kako to krivo predstavlja Tužiteljstvo, radi dezavuiranja javnosti”, ističu iz Suda BiH.

“Stoga, iznenađuje stav Tužiteljstva BiH kojim predmetni akt Suda ocjenjuje kao „opstrukciju“, te posebno začuđuje zašto Tužiteljstvo izlazi u javnost s netočnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari. Sud ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda”, zaključuje se, između ostaloga.

Iz Suda BiH nadalje navode kako ih začuđuje stav Tužiteljstva BiH te da će zatražiti očitovanje VSTV-a o aktu Suda kako ne bi nastupile štetne posljedice, te da će isti biti upućen i Disciplinskom tužitelju.

“Navedeni stav začuđuje iz razloga što niti VSTV BiH niti UDT nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi Tužiteljstvo trebalo znati. Također, Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo što, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu. S obzirom na navedeno, ne postoji nikakvo uporište o nastupanju bilo kakvih štetnih posljedica usljed ovog akta. Stoga, Sud poziva Tužiteljstvo da ne obmanjuje javnost najavama pokretanja postupaka pred VSTV-om i Uredom disciplinskog tužitelja, za što ovi organi uopće nisu nadležni.
Sud BiH podsjeća Tužiteljstvo BiH, da je, shodno svojoj poziciji u ustavnom poretku i u skladu s važećim propisima, itekako nadležan zauzimati stavove, davati mišljenja pa čak i izdavati pravno obvezujuće stavove o ostvarivanju vladavine prava u praksi, a naročito davati mišljenja važna za zakonito poduzimanje procesnih radnji tužiteljskim i policijskim institucijama nad kojima ostvaruje svoju jurisdikciju. Na kraju, Sud će radi zaštite integriteta ove institucije, važnosti sudske funkcije i uloge Suda BiH u ostvarivanju vladavine prava, također poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje”, stoji u reakcji iz Suda BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.