MOTIV: KSENOFOBIJA Krvavi napad u Njemačkoj: Napadač ubio osmero ljudi, a na kraju i sebe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najmanje osmero ljudi ubijeno je u srijedu oko 22 sata u najmanje dva oružana incidenta u njemačkom gradu Hanau, javlja Bild. Napadač osumnjičen za ubojstvo osam osoba u zapadnom njemačkom gradu Hanauu pronađen je mrtav u svome domu, objavila je policija u četvrtak. Još jedno tijelo nalazilo se u njegovoj kući.

– Nema naznaka da su umiješani i drugi osumnjičeni. Jedna od dvije pronađene mrtve osobe vrlo vjerovatno je počinitelj – objavila je policija na Twitteru.

Broj umrlih povećao se na devet nakon što je jedna od ranjenih osoba podlegla ozljedama.

Informacije policije upućuju na to da je napadač počinio samoubojstvo u svojoj kući nakon što je pobjegao u tamnom automobilu, ali motiv napada nije jasan.

Bild piše kako je muškarac njemački državljanin – u njegovu automobilu pronađeni su streljivo i časopisi o oružju, a imao je i dozvolu za oružje za lov.

Ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Hesse Peter Beuthkazao je u četvrtak da je motiv napada u Hanauu ksenofobija te da su 43-godišnji napadač i njegova majka pronađeni mrtvi s prostrijelnim ranama u njegovu domu.

U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u srijedu navečer ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila barove.

Po pisanju lista Bilda, napadač je prvo ispred nargila bara “Midnight” ubio troje i ranio jednu osobu. Potom se odvezao u četvrt Kesselstadt gdje je upao u drugi bar istog tipa “Arena” i ubio još petero te ranio četvero ljudi.

Jedna je osoba naknadno preminula pa se broj umrlih povećao na devet.

Policija je nakon toga u stanu napadača otkrila tijelo 72-godišnje žene i tijelo napadača te vjeruje da si je oduzeo život. Napadač je, prema Beuthu, Nijemac.

Beuth je kazao kako se istražuje postoji li kakvo pisano priznanje o kojemu je izvijestio list Bild. On je kazao kako mu nije poznato tko su bili posjetitelji šiša barova u vrijeme napada.

Beuth je kazao i kako je napadač legalno posjedovao oružje i bavio se lovom.

List prenio je da su neke od žrtava ultradesnog napadača kurdskih korijena, ne navodeći izvore.

Među devet ubijenih je pet mladih osoba uključujući jednu ženu.

Savezno tužiteljstvo objavilo je u četvrtak kako postoje naznake da se radi o ultradesnim motivima napada te da je klasificiralo djelo kao terorističko.

“Savezno tužiteljstvo preuzelo je istragu i postoje naznake ekstrenmo desne pozadine”, kazao je glasnogovornik tužitelja.

Glasnogovornik turskog predsjednika u Ankari je kazao kako su među ubijenima u Hanauu i turski državljani.

Ankara očekuje od njemačkih vlasti da “ulože maksimalni napor” da oktriju sve detalje slučaja, kazao je Ibrahim Kalin, glasnogovornik Tayyipa Erdogana.

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lucijano Kaluža obavijestio je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da je jedna nastradala osoba u oružanom napadu u njemačkom gradu Hanuu imala državljanstvo BiH.

To je, kako se navodi iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ustanovljeno naknadnim provjerama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Hanau je grad s oko 100.000 stanovnika, 25 kilometara od Frankfurta.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.