Još jedan udar na sezonu: Turistima iz BiH zabranjen prelazak granice zbog jednodnevnih izleta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jednodnevni izleti koji su prvog vikenda u srpnju godinama punili autobuse bosanskohercegovačkih građana iz Mostara do obale Jadranskog mora, ove godine su, nažalost, mahom obustavljeni, prenosi Jutarnji list pisanje bh portala Klix.ba. Mnoge putničke agencije u BiH nadaju se ublažavanju mjera i što bržem ponovnom otvaranju granica.

Iz jedne agencije kažu kako imaju dosta upita vezano za organizaciju jednodnevnih izleta u Hrvatsku, piše portal Klix.ba.

– Obratili smo se MUP-u Republike Hrvatske i dobili pismeni odgovor u kojem se navodi kako državljani BIH ne mogu do daljnjega prelaziti granicu Hrvatske na jednodnevne izlete – rekli su iz mostarske agencije.

Iz MUP-a Republike Hrvatske pojasnili su kako je dozvoljen boravak isključivo s barem jednim noćenjem u Hrvatskoj uz dokaz o uplati turističkog aranžmana u putničkoj agenciji ili hotelu, tj. mora se pokazati vaučer.

– Nadamo se da će u sljedećih sedam dana, ukoliko se ublaže mjere, Republika Hrvatska razmotriti ponovnu odluku o otvaranju granica za bosanskohercegovačke državljane, kako bismo odmah mogli krenuti s jednodnevnim izletima koje smo radili dugi niz godina – navode iz agencije, a prenosi Klix.ba.

Do tad organiziraju jednodnevne izlete unutar BiH, među kojima su posjete zanimljivim mjestima poput Buškog i Boračkog jezera i Neuma, jedinog bosanskohercegovačkog grada uz obale Jadranskog mora.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.