Izgleda da SAD uzima stvar u svoje ruke: Čović i Izetbegović za američkim stolom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Veleposlanstva SAD u Bih izvjestili su da su se specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, američki veleposlanik Eric Nelson, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, visoki predstavnik Valentin Inzko, šefica Misije OSCE u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanica Velike Britanije Ruth Wiseman sastali su se u srijedu sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, i razgovarali o hitnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru.

„Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na Općinskim izborima 2020. godine.

Europski sud za ljudska prava u svojoj presudi o izborima u Mostaru, jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja“, priopćeno je iz američkog veleposlanstva.

Sastav izaslanstva koji se sastao s predsjednicima SDA i HDZ-a jasno daje do znanja prvenstveno američku, a potom posvećenost međunarodne zajednice u konačnom razrješenju ‘mostarskog problema’ i njegovoj ozbiljnosti ali, neizravno,  u ovom priopćenju se i ‘targetiraju’ najjodgovorniji za nepostojanje izbora u Mostaru.

„Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u svibnju 2020. godine.

Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost podržati inicijative, vođene na lokalnoj razini, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo glasanja, kojim bi se odgovorilo na kršenja, utvrđena presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad“, zaključuje se u priopćenju veleposlanstva SAD-a u BiH.

Inzko: OHR medijator između SDA i HDZ-a

”Mostar je jedini grad u Europi, a možda i svijetu, peti grad po veličini u BiH, čiji građani 11 godina ne mogu birati vlast”, naglasio je Inzko, prenosi FENA.

Neprihvatljivim je nazvao činjenicu da u Mostaru nisu održani lokalni izbori već 11 godina, naglašujući da je to prioritetno pitanje koje se mora riješiti u smislu izmjena Izbornog zakona jer je preostalo samo šest mjeseci kako bi se osiguralo da u tom gradu budu organizirani izbori 2020. godine.

Komentirajući sastanak sa predsjednicima SDA i HDZ-a u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), rekao je da postoji i ideja da OHR bude medijator tijekom pregovora predstavnika HDZ-a i SDA o pitanju izbora u Mostaru.

Inzko najavljuje da bi se ti pregovori mogli otvoriti već od narednog tjedna.

”Mostar je jedini grad u Europi, a možda i svijetu, peti grad po veličini u BiH, čiji građani 11 godina ne mogu birati vlast”, naglasio je Inzko.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.