Izetbegović i Čović rješavaju Mostar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sastanak predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA), a gdje bi bio konačno potpisan i usuglašeni Sporazum o Mostaru, te tako omogućeno održavanje izbora, bit će održan u 17 sati u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Izuzev rješenja za Mostar trebao bi biti potpisan i dokument kojim se obvezuju dvije stranke, SDA i HDZ, da nastavljaju dobre partnerske odnose.

U pregovore o Mostaru uključeni su i predstavnici međunarodne zajednice i Izaslanstva EU, a već prije je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio kako je “oko 95% stavova usuglašeno”, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao kako dogovor nije postignut u svezi samo jedne točke.

Iz oporbenih stranaka ističu kako se u dogovore o Mostaru moralo uključiti i ostale aktere te da je Međunarodna zajednica, davši ekskluzivitet dvije najjače bošnjačke i hrvatske stranke, daju i legitimitet onima koji su cijelo vrijeme i kočili dogovor.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine, Ustavni sud BiH izborna pravila za grad Mostar stavio je izvan snage zbog neustavnosti Statuta Grada Mostara. Tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nametnuo je u travnju 2004. Statut Grada Mostara i to nakon neuspjelih, višemjesečnih pregovora lokalnih političara. Ovim “rješenjem” nitko nije bio zadovoljan.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, u krajem listopada prošle godine donio je presudu po tužbi Mostarke, potpredsjednice Naše stranke, Irme Baralija protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Europski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Europske konvecije o ljudskim pravima. Europski sud za ljudska prava je, jednoglasno, odlučio da je došlo do povrjede člana 1. Protokola broj 12. (opća zabrana diskriminacije) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima, naloženo je Parlamentu BiH izmijena Izbornog zakona, najkasnije u roku od šest mjeseci od kada presuda postane pravomoćna, kako bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostara. Taj rok ističe 29. srpnja u ponoć. Mostarci se nadaju da će, nakon 12 godina, izaći na birališta kako bi birali novu vlast.

(Republikainfo.com)

Share.

Comments are closed.