Inzko usporedio Srbe s migrantima, Dodik odgovorio: Je li Austrija primila ijednog bez dokumenata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, komentirao je posljednje sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Dodik je za agenciju SRNA rekao da je „Vijeće za provođenje mira tijelo koje nije predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom i ne postoji pravno uporište za njegovo postojanje, pa je deplasirano i komentirati njihove komunikee“.

“Narodna skupština Republike Srpske nije donijela zaključke koji obvezuju PIC, ili koji traže njihov stav, ali ne mogu da ne primijetim da ih nisu okvalificirali ni kao antidaytonske ni kao antiustavne”, istaknuo je Dodik upitan za komentar komunikea Upravnog odbora PIC-a.

Dodik je naglasio da visoki predstavnik jest predviđen Aneksom 10, Daytonskog sporazuma, „ali ne da se bavi unutarnjim pitanjima u BiH, posebno ne onim koja se ne tiču njegovog provođenja“.

“Migrantska kriza sigurno nije pitanje kojim bi se PIC trebao baviti, posebno ne na način na koji je to učinjeno danas. Što se tiče Inzkove izjave oko Srba i njihovog boravka u Austriji, u kojoj su kako tvrdi dobrodošli, uvjeren sam da on ne govori u ime države Austrije, i rekao bih da je ta usporedba apsolutno neprimjerena”, istaknuo je Dodik.

On je rekao da bi „pitao Inzka samo jedno – je li Austrija ikada primila ijednog Srbina bez osobnih dokumenata i hoće li Austrija primiti ijednog Srbina koji može biti sigurnosna prijetnja po tu zemlju“.

“Pošto svi znamo da nije, zbog čega nam Inzko pokušava nametnuti obrazac u ponašanju koji ne prihvaćaju ostale uređene države, pa i Austrija. Ili, zašto Austrija ne prihvati migrante koji su se, kako stvari sada stoje, parkirali u BiH, jer oni i ne žele ostati u BiH ni u Republici Srpskoj, njima je cilj zapadna Europa. Za plaću koju prima mogao bi bar davati suvisle izjave, ako već ništa drugo ne radi”, rekao je Dodik za SRNU.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.