Džaferović na online summitu: “Više nego ikada ranije građanima BiH potreban konkretan pokazatelj europske perspektive – omogućite nam taj korak”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na summitu “Europska unija – zapadni Balkan” održanom putem videokonferencije.

Obraćajući se predsjedniku Europskov vijeća, predsjednici Europskog povjerenstva, premijerima i predsjednicima, Džaefrović je najprije izrazio sućut obiteljima žrtava koronavirusa u njihovim zemljama, ali se i zahvalio EU i njezinim članicama za pomoć i potporu koju pružaju BiH u teškom vremenu i okolnostima kojima su i same pogođene.

“Pomoć Europske unije našoj zemlji u ovim teškim trenucima predstavlja i veoma snažnu političku poruku da Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan ostaju kao jedan od glavnih zemljopisnopolitičkih prioriteta Europske unije, odnosno da je budućnost Zapadnog Balkana u Europskoj uniji. U tom kontekstu, želio bih izraziti naše zadovoljstvo što je BiH postala dijelom Združenog sporazuma EU o javnim nabavama medicinskih kontramjera, kao i zbog odluke Europske unije da izuzme Zapadni Balkan od obveze dobivanja odobrenja za izvoz medicinske opreme, rekao je Džaferović.

“Radimo na pripremi projekata za EU”

“Današnji Summit je i izvanredna prigoda da još jednom podvučemo koliko cijenimo pristup Europske unije da u njezinu strategiju ekonomskog oporavka uključi i njezino susjedstvo, sa posebnim mjestom za Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina smatra da bi, u realizaciji strategije ekonomskog oporavka u našoj regiji, poseban naglasak trebalo staviti na one sektore koji će omogućiti najizraženije pozitivne učinke na oživljavanje ekonomija – intenziviranje realizacije Agende povezivanja kroz nastavak i intenziviranje infrastrukturalnih radova, sektor energije, sa posebnim akcentom na energetsku transformaciju i tzv. Zelenu agendu, digitalizacija društva, kao i potpora malim i srednjim poduzećima.

Nadležne institucije u BiH intenzivno rade na pripremi prijedloga projekata koje ćemo dostaviti Europskom povjerenstvu u narednom razdoblju”, rekao je Džaferović.

“Više nego ikada ranije građanima BiH potreban konkretan pokazatelj europske perspektive – omogućite nam taj korak”

On je istaknuo da Bosna i Hercegovina također sa nestrpljenjem očekuje objavu novog paketa proširenja u lipnju kao i uvjerenost da će novi paket proširenja, nakon odluke Europske unije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, predstavljati novu, značajnu podršku za ubrzanje europskog puta čitave regije.

“Više nego ikada ranije građanima BiH je potreban konkretan pokazatelj europske perspektive – a to je kandidatski status. Naš krajnji cilj je članstvo u Europskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vrijeme je da nam Europska unija omogući taj naredni korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Europskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao, i da ohrabreni nastavimo sa neophodnim reformama.

Nužno je da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini udvostruče napore na implementaciji ključnih prioriteta. Treba znati da neki od ključnih prioriteta zahtijevaju sveobuhvatno razmatranje i šire rasprave kako bi se moglo doći do mogućeg dogovora o načinu na koji bi se pristupilo njihovoj provedbi.

S tim u svezi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je (prošli tjedan, 28.04.2020. godine), pokrenulo proces realizacije 14 ključnih prioriteta, uspostavljanjem ad hoc Političke radne skupine, te zadužilo predsjedatelja Vijeća ministara da inicira proces izrade Akcijskog plana za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Europskog povjerenstva sa jasno definiranim rokovima, nadležnostima i indikatorima. Koristim ovu prigodu da još jednom naglasim da je članstvo u Europskoj uniji najvažniji strateški prioritet Bosne i Hercegovine” naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je istakno da je Bosna i Hercegovina u potpunosti svjesna da brzina našeg europskog puta ovisi prvenstveno o nama samima, odnosno od toga koliko učinkovito ćemo uspjeti ispuniti potrebne uvjete i transformirati naše društvo sukladno standardima EU.

“Put prem Bruxellesu pprolazi preko regionalne suradnje”

Govoreći o regionalnoj suradnji na Zapadnom Balkanu, Džaferović je rekao da je to, po našem mišljenju, integralni dio europskog puta cijele regije.

“Povezani zajedničkim strateškim ciljem – članstvu u Europskoj uniji – zemlje naše regije su upućene jedna na drugu.Dobra regionalna suradnja je i najbolji način da svi mi u regiji pokažemo na konkretan način našu spremnost za poštivanje i primjenu standarda i principa na kojima počiva Europska unija. Mislim da smo svi u potpunosti svjesni da put prema Bruxellesu na prvom mjestu prolazi preko regionalne suradnje.

Potreba za daljim intenziviranjem regionalne suradnje u predstojećem razdoblju ekonomskog oporavka će biti još izraženija, kroz definiranje i realizaciju velikih zajedničkih projekata, kao najboljeg načina za oživljavanje naših ekonomija.

Usprkos poznatim problemima, naša regija je postigla zavidan napredak u regionalnoj suradnji u proteklom razdoblju. Ove godine završava i projekt Regionalnog ekonomskog prostora (MAP REA) koji smo realizirali u okviru Berlinskog procesa. Ovo je prigoda da svi zajedno vidimo u kojem pravcu trebamo nastaviti, odnosno dalje intenzivirati našu suradnju, kako bi naše ekonomije još više približili zajedničkom tržištu Europske unije.

Svi se, naravno, slažemo da naša regija treba nastaviti sa socijalno-ekonomskim reformama, ali, također, uvjeren sam da Zapadni Balkan treba i može imati velike koristi i od bolje suradnje u području unutarnjih poslova, vladavine prava, sigurnosti, kao i bolje koordinacije u zajedničkim odgovorima na krizne situacije.

Na kraju, želio bih iskazati uvjerenost da ćemo svi izaći iz ove krize još jači i ujedinjeniji. Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni što u ovim teškim trenucima može računati na snažnu potporu Europske unije i njezinih zemalja članica, kao naših strateških partnera”, rekao je Džaferović.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.