Džaferović, Dodik i Komšić zadovoljni se vraćaju iz Bruxellesa: Ako ovako nastave, možda kandidacijski status sljedeće godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi Predsjedništva BiH danas borave u službenom posjetu Bruxellesu, gdje su se sastali s nekolicinom dužnosnika EU-a – predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem i potpredsjednikom Europskog povjerenstva i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom.

Najviši dužnosnici EU-a diplomatski, “ničim izazvani”, i bez opipljivog razloga upućuju riječi hvale za bh Predsjedništvo, javnost su preplavile snimke srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika kako se ‘nateže’ sa predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem oko mjesta za stajanje za potrebe zajedničkog fotografiranja, ne želeći stati kraj Džaferovića, kao član kolektivnog Predsjedništva BiH. Nesumnjivo da je Dodik pokazao dozu nekulture i tvrdoglavosti prema domaćinu i planiranom protokolu, ali i prema najvišoj, u ovom slučaju kolektivnoj, državnoj instituciji kojoj i sam pripada i koju službeno predstavlja.

No, iz Predsjedništva BiH promptno je uslijedilo priopćenje kako “Predsjedništvo odlučno odbacuje i demantira zlonamjerno predstavljanje medija o nastupu članova Predsjedništva BiH tijekom službene posjete Bruxellesu”.

“Predsjedništvo BiH jedinstveno nastupilo u euopskim institucijama u Bruxellesu – bez razmirica ili drugih nesporazuma, pa i tijekom protokolarnih aktivnosti”, reagirali su iz Predsjedništva BiH.

No, kako god to bilo protumačeno, činjenica je da ni najjači mediji ne mogu toliko “zlonamjerno predstaviti” domaće političare koliko su to u stanju oni sami učiniti – sebi.

Varhelyi: Obećavajući razgovor

Komesar EU sa susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je danas posvećenost članova Predsjedništva BiH implementaciji 14 ključnih prioriteta Europske komisije kako bi BiH brzo napredovala ka statusu kandidata za članstvo u Uniji. Varhelyi je na svom službenom Twitter profilu objavio kratak komentar o svom sastanku u Bruxellesu sa članovima Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom.

“Obećavajući razgovor danas u Bruxellesu sa članovima Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem. Pozdravljamo njihovu posvećenost provedbi 14 ključnih prioriteta kako bi Bosna i Hercegovina brzo napredovala prema statusu kandidata. Računam da će to ispuniti”, zaključio je komesar.

“Kada je riječ o migraciji, naglasio sam da je hitno nužno pojačati napore u skladu s novim Paktom EU o migraciji”, napisao je te dodao kako je govorio i o predstojećem ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan te da je to dobra vijest za regiju kojoj je cilje potaknuti ekonomski razvoj i oporavak.

Borell: Pohvalio, ohrabrio, potaknuo

Potpredsjednik Europskog povjerenstva i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Joseph Borrell, pozdravio je, kako je istaknuto upriopćenju iz EU-a, kolektivnu opredjeljenost ka postizanju napretka BiH na putu europskih integracija, kao i predvođenju napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U tom pogledu, visoki predstavnik Borrell pohvalio je nedavne važne odluke donesene u BiH, koje su omogućile održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, pozitivne korake prema potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, kao i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora i šire, visoki predstavnik Borrell ohrabrio je članove Predsjedništva u poticanju okruženja za jedinstven odgovor i smanjenju političkih tenzija kao i promoviranjem pomirenja.

Visoki predstavnik Borrell potaknuo je članove Predsjedništva da i dalje budu predani provedbi reformi koje će omogućiti da BiH napreduje ka Europskoj uniji. Također je inzistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju situacijom na polju migracija, uspostavljanjem održivog sustava za migracije i azil.

Visoki predstavnik Borrell je pozdravio dobru suradnju na suzbijanju pandemije COVID-19. Istaknuo je važnost pozitivnih regionalnih događanja. Europska komisija će u listopadu predstaviti vrlo značajan Ekonomski i investicijski plan za podršku dugoročnom oporavku Zapadnog Balkana i približavanju regije Uniji, priopćeno je.

Džaferović: Zadovoljan

Članovi Predsjedništva sastanak sa predstavnicima EU ocijenili su “uspješnim i dobrim”, te iskazali “zadovoljstvo”, javlja BHRT.

Džaferović je rekao kako su imali vrlo korisne sastanke i da je to vrlo korisna posjeta za BiH. Kako je rekao, “žao mu je što su neki mediji prenijeli kao da postoje neki nesporazumi, misleći na fotografiranje u Bruxellesu te je demantirao postojanje bilo kakvog nesporazuma, istaknuvši da se radi o najobičnojoj zlouporabi.

“Mi danas možemo izvijestiti o dobrim vijestima za BiH, a dobre vijesti za BiH su da će EU sljedeći tjedan objaviti dva izvješća, jedan od njih se tiče proširenja, a drugo izvješće se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu”, rekao je Džaferović.

Kada je u pitanju proširenje EU-a, naveo je da je na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU-a i da treba nastaviti predano raditi na ispunjavanju svih obveza iz tih 14 prioriteta.

“Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidacijski status u tijekom sljedeće, 2021. godine. To je danas kazano na ovima sastancima”, rekao je Džaferović, te dodao: “Kada je u pitanju paket ekonomske podrške regiji Zapadnog Balkana, on će sljedeći tjedan biti predstavljen i to je vrlo značajan paket koji treba podržati infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijele regije Zapadbnog Balkana, a od toga se dobar dio odnosi na BiH”.

On je rekao da će se sljedeći tjedan o detaljima tog paketa govoriti u svim glavnim gradovima zemalja u okruženju, a naglasio je i da je jedna od važnih tema sastanaka bila i tema migracija.

“BiH je opterećena problemom ilegalnih migracija, imat ćemo punu podršku EU-a da se što uspješnije nosimo i s tim problemom. EU je pripremila novi pakt ili novi plan za rješavanje pitanja migracija, on je trenutno na raspravama među zemljama članicama, i on će pomoći da se BiH uspješnije nosi i s problemom ilegalnih migracija i smanji broj ilegalnim migranata u BiH”, rekao je Džaferović.

Rekao je, također, da je bilo riječi i o regionalnoj suradnji.

“Nama je danas ovdje jasno kazano da je ono što se kod nas u BiH zove ‘mini Schengen’, da je tozapravo realizacija četiri slobode na kojima počiva EU kada je riječ o kretanju ljudi, robe, kapitala i usluga. Da je to nešto što će biti standardizirano u skladu s pravilima EU-a i da to nije nikakva zamjena za europski put bilo koje države nego priprema tih država za članstvo u EU-u”, istakao je Džaferović.

Na kraju je dodao kako je bilo govora o obilježavanju 25 godina potpisivanja Daytonskog sporazuma, te kako su pozvali visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella u BiH što je, prema njegovim riječima, Borell i prihvatio.

Dodik: Zadovoljan

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je sastanak državnog vrha BiH sa predstavnicima EU u Bruxellesu “uspješnim i dobrim”, naglašavajući posebno temu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

“Mislim da smo mogli čuti o napretku u svezi određenih pitanja u BiH i da bi trebali učiniti još neke napore kako bismo sljedeće godine mogli zajedno sa europskim komesarom i zemljama članicama EU radili na statusu kandidata za članstvo. Ja to podržavam i smatram da se treba na tome raditi”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako paket ekonomske pomoći EU, koji se usuglašava, obuhvaća sektore i oblasti koji su vrlo važni, kao što je izgradnja autoputa, željeznica, plinovoda i igitalnih koridora koji će povezati sve glavne gradove zemalja Zapadnog Balkana. Dodao je kako će u tom pogledu biti utvrđeno 18 projekata.

Kad je riječ o nelegalnim migracijama, Dodik je kazao: “EU ulazi u novi pakt o migrantima, koji podrazumijeva zadržavanje migranata na granicama, ali na svim granicama, a oni koji su unutra, da se izbace svi koji tu ne trebaju biti. To je nešto što smo vidjeli u realizaciji nekih zemalja, ali je to jedini način na koji možemo poslati jasnu proruku da ne želimo trpjeti ulazak migranata na način kako smo to gledali u prošlosti. U tom pogledu, mislim da će usuglašena politika EU biti primjenjiva i na Zapadni Balkan, kako su rekli, na istim principima i odnosima, i mislim da će i određena financijska podrška biti u svemu tome”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao kako podržava ideju “malog Schengena” koji podrazumijeva primjenu vrijednosti EU-a, te da će to biti tema summita Zapadni Balkan – Europska unija 10. studenog.

Prenio je kako su dužnosnici EU svjesni da je BiH složena država, kako pozdravljaju određeni napredak koji je učinjen, ali da su svjesni da ima problema na kojima i dalje treba raditi. Kazao je da su iz EU naročito pozdravili održavanje izbora u Mostaru, zakazanih u prosincu.

Komšić: Zadovoljan

Kao posljednji govornik na konferenciji za medije, Komšić je potvrdio prethodne izjave kolega Šefika Džaferovića i Milorada Dodika. “Zadovoljan sam današnjim danom. Sastanci su bili zaista dobri, posebno ovaj s komesarom Varhelyijem gdje smo više išli u detalje, neke konkretnije stvari”, rekao je Komšić.

On je kazao da je ono što su čuli od predsjednika Europskog parlamenta Davida-Maria Sassolyija i komesara Borella potvrda onoga o čemu su razgovarali na prethodnim sastancima. “Moram kazati da sam zadovoljan i sastancima i atmosferom koja je vladala na sastancima”, rekao je Komšić na kraju kratkog obraćanja.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.