Domaća tvrtka razvija robote za borbu protiv Koronavirusa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada, ako ne sada? – zapitao se Matija Kopić, suosnivač i glavni izvršni direktor domaće robotičke tvrtke Gideon Brothers.

– Nešto što je jučer bilo nezamislivo, danas nam se ubrzano događa pred nosom. Kako će izgledati budućnost? Danas to ne znamo.

Ali mi u Gideon Brothersu znamo jednu stvar: razvijati najnaprednije mobilne robote. Zato je došlo vrijeme da svoje metalne ljubimce pošaljemo na prve crte obrane od koronavirusa.

U narednim mjesecima, hrvatskim bolnicama, školama, trgovačkim centrima, supermarketima, hotelima, skladištima, tvornicama i drugim javnim i privatnim okruženjima možemo pomoći autonomnim mobilnim robotima za: dezinfekciju unutarnjih prostora, prijevoz robe i potrepština, detekciju povišene temperature kod ljudi.

Mogu li roboti donijeti spas od koronavirusa, spriječiti daljnje prodiranje zaraze u zdravstveni sustav i ubrzati izlazak iz stanja karantene?

– Tehnologija autonomije u robotici jako grabi naprijed posljednjih godina, a mi smo jedan od globalnih inovatora u ovom području. Iako se Gideon Brothers fokusira na kupce iz proizvodnog i logističkog sektora, naši se roboti jednako uspješno i sigurno mogu snaći i u bolnicama, školama, hotelima i sličnim objektima. Upravo zato želimo staviti na raspolaganje našu ekspertizu i tehnologiju svima kojima bi u ovom trenutku mogla zatrebati – rekao nam je Kopić.

Vizualizacija robota na zadatku u bolnici

U Italiji se, primjerice, već koriste roboti-medicinski tehničari. Šest novih robota pomažu medicinskim sestrama i liječnicima koji se brinu za bolesnike s koronavirusom u bolnici Circolo u Vareseu, gradu na sjeveru regije Lombardija koja je epicentar koronavirusa u Italiji.

– Kao da imate drugu medicinsku sestru koja bez problema može obavljati sve povezano s infekcijom – rekao je dr. Francesco Dentali, direktor intenzivne njege u bolnici.

Niski roboti s velikim trepćućim očima, a stoje u jedinicama intenzivne njege, pored pacijentovog kreveta kako bi liječnici mogli paziti na druge koji su u ozbiljnijim uvjetima. Prate parametre iz opreme u sobi i prenose ih bolničkom osoblju. Roboti imaju lica osjetljiva na dodir koja omogućuju pacijentima snimanje poruka i slanje liječnicima.

No, osim u bolnici, roboti provode mjere prevencije širenja koronavirusa i na cesti, ali i u zraku.

Prizor dronova koji lete kroz gradove i upozoravaju stanovnike da nose maske i održavaju socijalnu distancu u Kini je bio konstanta od prvih tjedana epidemije, a postao je sveprisutan diljem svijeta. „Dadilje iz zraka“, kako su ih nazvali, ubrzo su primijećene posvuda, od Zapadne Australije do Manhattana. Iako je priznao da je “korištenje dronova s kamerama i zvučnicima koji su letjeti okolo kako bi vidjeli okupljaju li se ljudi tamo gdje ne bi smjeli”, možda malo previše orvelijanski potez, Spencer Gore, proizvođač dronova, tvrdi da “to može spasiti živote”.

Opisani su kao „robusni sigurnosni roboti za aplikacije na više terena“, a proizvodi ih tvrtka Enova Robotics. Opremljeni su infracrvenim kamerama, GPS-om, laserskom telemetrijom i audio ulazom tako da se njima može daljinski upravljati. Nedostaje im brzina, ali mnogi kažu da to nadoknađuju „strašnom vanjštinom“ (jer podsjećaju na tenkove, op. a.), a, srećom, nisu naoružani.

Ostali roboti koji su viđeni na cesti za vrijeme pandemije, nisu bili toliko strogi. Broad Branch Market u gradiću Chevy Chase u Marylandu započelo je beta testiranje robota dostavljača koji isporučuju namirnice kupcima koji žive u krugu od 1,5 km od trgovine. Niska bijela kolica sa šest kotača, za razliku od policijskih robota ne djeluju nimalo prijeteće, već kako je rečeno „donose radost u susjedstvo“.

Dostavni radnici kompanija kao što su Amazon, Whole Foods, Target i Instacart u posljednjih nekoliko tjedana napustili su svoj posao u znak protesta zbog loših radnih uvjeta u vrijeme pandemije, upozoravajući na manjak zaštitnih maski, rukavica i dezinficijensa, stoga sve više trgovina razmišlja o ideji uvođenja „bespogovornih radnika“.

Usred pandemije prvi zadatak koji biste namijenili robotu je svakako čišćenje bolnica.

U efikasnom čišćenju i dezinficiranju bolnica Kini je pomogla danska tvrtka UVD Robots, koja izrađuje napredne robote-čistače koji mogu emitirati moćne UV zrake koje uništavaju viruse. Ti se roboti koriste od veljače za sterilizaciju prostorija koje su prethodno zauzimali pacijenti pozitivni na koronavirus, a njihova se upotreba počela širiti i u druge zemlje.

Share.

Comments are closed.