Dodik: SNSD želi mjesto potpredsjednika Federacije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon održane sjednice Izvršnog odbora te stranke kazao kako je razgovarano o aktualnoj situaciji na razini BiH i FBiH s aspekta ostvarivanja interesa entiteta Republike Srpske i srpskog naroda.

– Dodatni problem je razina FBiH, gdje je Klub izaslanika u Domu naroda FBiH popunjen do ustavne pozicije od 17 izaslanika. SNSD tamo ima četiri izaslanika i u tom pogledu, da bi bio referentan za predlaganje, treba skupina od šest izaslanika i mi ćemo tamo raditi na tome da SNSD dobije jedno od važnih mjesta, ili potpredsjednika FBiH ili neko drugo važno mjesto, ali svakako ćemo pokušati osigurati barem jedno ministarsko mjesto u samoj Vladi FBiH”, kazao je Dodik, prenosi Dnevni avaz..

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, odnosno (ne)imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Dodik je izjavio kako se SNSD drži principa prema kojem političke opcije ne osporavaju izbor drugih stranaka i da je dogovor već postignut. Božović, tvrdi, nema nijednu prepreku da bude imenovan.

– SDA, imajući u vidu njihovo uobičajeno ponašanje, želi na dogovor novi dogovor i sada osporavaju ono što je dogovoreno. To nije prihvatljivo. Mi takvu vrstu priče ne želimo prihvatiti. Ako žele razgovarati na entitetskoj razini, onda ćemo organizirati sastanak. Ja sam razgovarao telefonom s Izetbegovićem i rekao: “Nije problem razgovarati o svakom pitanju, ali na entitetskoj razini, a ne da stalno dovodite u pitanje i problematizirate bilo koje pitanje.” To nije ni u redu, niti je korektno. Za nas je bilo teško prihvatiti Biseru Turković na mjestu ministrice vanjskih poslova, ali to nismo osporili jer je to stvar bošnjačke strane – dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je  SNSD jedini “legitimni predstavnik srpskog naroda u FBiH” te je sasvim logično da imaju potpredsjednika FBiH i da participiraju u Vladi FBiH.

Doveo je u pitanje mogućnost da se novi saziv Vlade FBiH formira u ovom mandatu te je rekao da se SNSD “približava tome da ima šest izaslanika u Domu naroda FBiH”.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.