Demokracija u Mostaru po odluci Ustavnog suda ili dogovorom HDZ-a i SDA?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesor Ustavnog prava Nurko Pobrić smatra da se u parlamentima ipak neće postići dogovor oko Izmjene Izbornog zakona u dijelu za Mostar. Ali, Irma Baralija je optimistična jer, kako kaže, „HDZ i SDA će se dogovoriti jer ne žele nametnutu odluku Ustavnog suda nad kojim nemaju utjecaja“.

Krajem siječnja, točnije za devet dana, postaje konačna presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ‘Baralija protiv Bosne i Hercegovine’, u kojoj je utvrđeno da je Irma Baralija, mostarska političarka, diskriminirana jer joj je zbog neodržavanja izbora u Mostaru onemogućeno da bira i bude birana. Kao i svim ostalim građanima Mostara.

Pobrić: O izborima u Mostaru odlučiti će Ustavni sud

Naime, prema presudi suda, a kako je istaknuto, “imajući u vidu veliki broj potencijalnih podnositelja predstavke i hitnu potrebu za okončanjem trenutne situacije, Sud je zaključio da tužena država, BiH, mora izmijeniti Izborni zakon najkasnije u roku od šest mjeseci od kad presuda postane konačna, da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Ukoliko tužena država propusti to učiniti, Sud je zaključio da Ustavni sud ima ovlasti da sam uspostavi privremeno rješenje”.

No, sudeći po zapaljivoj retorici iz političkih stranaka, već sada nema prevelike nade da će se izmjena Izbornog zakona, pa tako i osigurati izbori za Mostar, dogoditi u parlamentima. Takvog je stava profesor Ustavnog prava Nurko Pobrić.

-Presuda postaje konačna krajem mjeseca, a potom parlamenti imaju šest mjeseci za izmjenu Izbornog zakona, odnosno, da izmijeni Izborni zakon biH po presudi Ustavnog suda BiHI, a tako i presudom Europskog suda za ljudska prava. Moja je pretpostavka da parlamentarna skupština to neće učiniti te da će Ustavni sud uspostaviti privremeno rješenje kako bi se održali izbori u Mostaru, sve dok se u parlamentu ne izmijeni Izborni zakon. Ustavni sud će utvrditi hoće li to vrijediti samo za ove lokalne izbore ili sve dok se ne izmijeni zakon u parlamentarnoj skupštini, komentira profesor Pobrić za Dnevni list.

No, opravdane su i sumnje hoće li, ukoliko se potvrdi takav scenarij, i ta odluka Ustavnog suda ostati neispoštovana kao i odluka Ustavnog suda iz 2010. godine, a koja se ticala odredbi koje su regulirale lokalne izbore u Mostaru te nalagala parlamentu da navedene odredbe usklade s Ustavom.

Baralija: HDZ i SDA će se dogovoriti – žele izbjeći Ustavni sud

S druge strane, sama Irma Baralija je ipak optimist i smatra da će se doći do političkog dogovora, pa tako i konačno do izbora u Mostaru u listopadu ove godine.

-Moja su očekivanja da će se HDZ BiH i SDA ipak dogovoriti o modelu prihvatljivom za Mostar jer žele izbjeći situaciju da o tome odlučuje Ustavni sud, u kojem oni nemaju baš previše utjecaja, i nametne im rješenje. I HDZ BiH i SDA u parlamentu imaju dovoljno ruku da izglasaju promjenu Izbornog zakona i sigurna sam da ćemo u svibnju imati to rješenje, a u listopadu ili koji mjesec kasnije, i konačno lokalne izbore u Mostaru, kaže Baralija za Dnevni list.

Nepostizanje dogovora oko izbora u Mostaru, odnosno, izmjene Izbornog zakona, da podsjetimo na odluku Europskog suda za ljudska prava, imala je za posljedicu da su “posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008., a da je gradom upravljao gradonačelnik koji od 2012. godine nije imao potreban demokratski legitimitet.

Podsjetimo i na ‘drugu stranu’ u ovom postupku, vladu BiH, koja je istaknula blijedo pravdanje da je “višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti, te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih skupina u Mostaru”.

Zaoštrava se retorika oko Mostara

Međutim, i dalje je rješenje za Mostar goruća točka prijepora na relaciji SDA-HDZ BiH. U intervju za Novinsku agenciju Federacije BiH (FENA), predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je rekao kako se vode intenzivni razgovori s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) kako bi se postigao dogovor o Mostaru.

-Sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima, rekao je Čović, istaknuvši kako se “pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda”.

Međutim, iz mostarskog SDA odmah je stigla reakcija na njegove riječi da ukoliko HDZ BiH nastavi s ovakvom politikom, smatraju da se “izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika jer je na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to nedovoljno i u suštini neostvarivo”.

-Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog ‘paketa’, jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje inzistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta, navodi se u njihovom priopćenju za javnost.

Izgleda da do rješenja za Mostar neće lako doći, no za ovakvu retoriku rok je još samo šest mjeseci te je još uvijek otvoren pitanje hoće li se HDZ-SDA dogovoriti oko Mostara ili će presuditi Ustavni sud te će, potom, nastupiti dobro oproban ‘recept’ skidanja krivnje i odgovornosti u obje stranke za nametnuto rješenje, piše Dnevni list.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.