Čović ušao, Komšić izašao iz samoizolacije; Dodik ‘na slobodi’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po povratku u Bosnu i Hercegovine sukladno odluci Vlade Federacije BiH i Kriznog stožera od 16. ožujka da se svi državljani Bosne i Hercegovine koji ulaze u BiH upućuju u obveznu samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa i Dragan Čović se od jučer nalazi u 14 dnevnoj kućnoj samoizolaciji.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović održao je u četvrtak telefonski sastanak s veleposlanikom Narodne Republike Kine u BiH, NJ. E. Ji Pingom.

Kako Kina može pomoći BiH?

Dužnosnici su razgovarali o iskustvu i uspješnim mjerama Narodne Republike Kine u borbi protiv korona virusa, te o mogućnosti pružanja kontinuirane pomoći Bosni i Hercegovini kako bi uspješno nadvladala zdravstvene i ekonomske izazove potaknute globalnom pandemijom.

Tijekom telefonskog sastanka, dužnosnici su izrazili zadovoljstvo bilateralnom suradnjom i odnosima, ističući snažno partnerstvo i solidarnost Narodne Republike Kine s Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na samoizolaciju, predsjedatelj Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović svakodnevne službene aktivnosti obavlja putem video linkova i telefonskih poziva od doma, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te predsjednik HDZ BiH i HNS BiH sastao se u utorak, 24, ožujka u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora, Gordanom Jandrokovićem.

Po povratku u Bosnu i Hercegovine sukladno odluci Vlade Federacije BiH i Kriznog stožera od 16. ožujka da se svi državljani Bosne i Hercegovine koji ulaze u BiH upućuju u obveznu samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa i Dragan Čović se od jučer nalazi u 14 dnevnoj kućnoj samoizolaciji.

Prema zapovjeđenoj proceduri, nakon standardnog pregleda na graničnom prijelazu, građani Bosne i Hercegovine, koji ulaze u zemlju, idu u 14-dnevnu izolaciju.

Za nepoštivanje odluke o izolaciji predviđene su novčane kazne od 1.000 do 10.000 maraka, ali i zatvorska kazna u trajanju do godinu dana. Svi građani Bosne i Hercegovine koji budu ulazili u BiH morat će se pridržavati odluka nadležnih, naredba je Kriznog stožera FBiH. Ukoliko bude kršio ovu mjeru, riskira i objavu svoga imena na popisu onih koji se ne pridržavaju propisanih mjera.

Komšić izašao iz samoizolacije

Danas je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izašao iz samoizolacije u koju je pristupio nakon povratka iz radne posjete Kanadi, potvrđeno je u Predsjedništvu BiH. Komšić je nastavio rad u zgradi Predsjedništva BiH, a u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje važe za vrijeme trajanja pandemije.

Dodik neće u samoizolaciju

Srpski član Predsjedništva također je boravio u Beogradu na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 23. ožujka, te tom prilikom tražio potrebnu pomoć o osnovnim životnim namirnicima, kao i o lijekovima i medicinskom materijalu. Međutim u Republici Srpskoj ne vrijedi ova odredba jer je u tom entitetu Republički stožer za izvanredne situacije predložilo Vijeću ministara BiH donoštenje akata o zabrani ulaska stranim državljanima u BiH za vrijeme trajanja izvanredne situacije, a ovaj zaključak u RS-u je na snazi od 22. ožujka.

Član Predsjedništva BiH i danas je, nakon povratka iz Srbije javno istupao i ispunjavao svoje obveze.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.