BOLJE PASJI NEGO UMIROVLJENIČKI ILI DJEČJI ŽIVOT Ublažavaju se mjere zabrane kretanja; Djeca i umirovljenici moći će vani tri dana u tjednu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federalni stožer civilne zaštite sutra će na sjednici u Sarajevu donijeti zapovijed o ublažavanju mjera zabrane kretanja u Federaciji, potvrdio je za “Dnevni avaz” Fahrudin Solak, načelnik Stožera i direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Ova ublažena zapovijed odnosit će se na osobe mlađe od 18 godina i starije od 65.

Prema preliminarnom dogovoru, koji će sutra biti usuglašen, otkriveno je kada će se umirovljenici moći kretati, a kada djeca.

Konkretno, kako je rekao Solak, tri dana u tjednu bit će određena za osobe starije od 65, a tri dana u tjednu za mlađe od 18 godina.

U ponedjeljak, srijedu i petak, kako je planirano, od ujutro do 13 sati moći će se kretati umirovljenici, a utorkom, četvrtkom i subotom od 14 ili 15 sati pa do policijskog sata moći će izlaziti djeca – kaže Solak.

No, ove mjere podrazumijevaju obavezno nošenje maski, rukavica i uz punu socijalnu distancu. Jedna od mjera je da djeca neće moći koristiti dječja igrališta, ali će moći šetati i voziti, recimo, bicikl.

Sve će ove mjere stupiti na snagu u ponedjeljak, 27. travnja.

– Sve ćemo ove mjere rasporediti u četiri inkubacijska ciklusa i onda pratiti – rekao je Solak.

Inače, podsjetimo da je Ustavni sud BiH donio kompromisnu odluku da je naredbom o zabrani kretanja starijih od 65 i mlađih od 18 godina prekršeno ljudsko pravo o slobodi kretanja – ali zbog činjenice da Federalni stožer i Stožer RS-a civilne zaštite, koji su ovu naredbu i doniojeli, a niže razine su istu primjenile, nisu odredile i vremensku odrenicu roka trajanja mjera, kao i analizu opravdanosti i rezultata koje su ove mjere donijele.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.