SKANDAL Ministar ŽZH-a osuđen u Hrvatskoj za prijevaru zbog vojne mirovine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon dvije i pol godine od početka sudskog procesa ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Zdravko Boras, osuđen je na Općinskom sudu u Splitu za prijevaru jer je, kako je dokazano, uzimao vojnu invalidsku mirovinu iz Hrvatske iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar u BiH.

Borasa se za kazneno djelo tereti od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, a osuđen je na kaznu zatvora od jedne godine s kušnjom od tri godine, odnosno, koja se neće izvršiti ukoliko on u roku od tri godine ne počini drugo kazneno djelo.

Po Borasu za sve je kriv HZMO, a on je nastavio podizati mirovinu iz Hrvatske

Kako prenose hrvatski mediji presudu, Zdravko Boras u roku od 6 mjeseci od dana pravomoćnosti presude mora vratiti i imovinsku korist pribavljenu ovim kaznenim djelom u visini od 95.491 kuna (oko 25.200 KM), uvećeno za zatezne kamate.

Da pojasnimo, Rješenje za vojnu, invalidsku mirovinu Boras je dobio još u studenom 1998. godine, a uplate su stizale do travnja 2016. godine. Sporno je razdoblje od veljače 2015. godine kada je Boras stupio na sadašnju dužnost. Ima prijavljeno prebivalište u Podstrani.

Ovu presudu izrekao je jučer, u utorak 26. studenog, sudac Općinskog suda u Splitu Ante Unković. Na presudu se ministar Boras ima pravo žaliti višem sudu.

Ministar Zdravko Boras je u ranijim medijskim istupima, komentirajući svoj sudski postupak u Hrvatskoj, izjavio da je “svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja” te da će “ukoliko se njemu dokaže krivnja odmah podnijeti ostavku na mjesto ministra policije MUP-a ŽZH”.

Boras je tvrdio da nije kriv i da je u listopadu 2013. godine dobio rješenje Ministarstva branitelja i tadašnjeg ministra Predraga Freda Matića u kojem mu se ukida status invalida. Tvrdio je da je rješenje dostavljeno i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) te da “ne vidi kako je on imao obvezu bilo što prijavljivati”.
Boras je na sudu izjavio kako ga “žalosti dokle su dovedeni hrvatski branitelji” te da “smatra da nemaju nikakva prava”, iako je nastavio podizati svoju hrvatsku mirovinu u iznosu od 6.500 kuna ili oko 1.700 KM, i istodobno isticao da je sva odgovornost za nepravilnosti na HZMO.

Boras ima 49 godina i u HV-u je dogurao do čina natporučnika, a u HVO-u do bojnika. Na sudu je izjavio da je “spreman vratiti novac, ali tek kada se utvrdi tko je kriv”. Ostaje za vidjeti kako će za ovaj neviđeni skandal reagirati Vlada ŽZH, a kako i sam ministar Boras.

HSP BiH traži Borasovu ostavku

Nakon što su vijest o presudi objavili mediji, na istu je regirao i dopredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH i vijećnik u Općinskom vijeću Posušje, Blago Petrić, te je zatražio od Borasa da podnese neopozivu ostavku na mjesto ministra MUP-a ŽZH.

“Ostankom ministra Borasa na poziciji ministra MUP-a prvenstveno smatramo da se šalje loša slika cjelokupnoj javnosti i da se baca ogromna mrlja na Zapadnohercegovačku županiju”, navode iz ove stranke i podsjećaju kako je Boras u svojim ranijim istupima sam rekao, da će ukoliko mu se dokaže krivnja podnijeti ostavku.

Zanimljiv slučaj Nike Lozančića koji nije znao da je hrvatski branitelj

Skoro identičan slučaj na hrvatskom sudu prije nešto više od 10-ak godina imao je i Niko Lozančić, tada zastupnik Parlamentarne skupštine u BiH i bivši predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH. On je na Općinskom sudu u Zagrebu optužen da je od 2000. do 2009. neovlašteno primao mirovinu hrvatskoga ratnog vojnoga invalida u iznosu od 5.248 kuna mjesečno te da je time oštetio hrvatski proračun za ukupno 713.992 kune. Naime, Lozančić je istodobno, kao i minisitar Zdravko Boras, kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini bio osiguran i u radnom odnosu u BiH te je tako ilegalno stekao navedeni iznos.

Također je osuđen u Hrvatskoj i to na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s četvorogodišnjim rokom kušnje, a morao je vratiti i spomenuti iznos.

Lozančić se zaista “prosuo” u javnosti svojim uvrjedljivim pismima prema sutkinji koja je vodila postupak, a tražio je i da mu sudske obavijesti iz Hrvatske stižu – diplomatskim putem.

“Cijelo sam vrijeme živio u uvjerenju da je mirovina koju primam izraz skrbi i potpore Hrvatima u BiH. Ja nikada nisam bio pripadnik nikavih postrojbi MORH-a, nego isključivo HVO-a. Nisam imao pojma da u RH imam status hrvatskoga branitelja iz Domovinskoga rata i cijelo sam vrijeme živio u uvjerenju da je mirovina koju primam izraz skrbi i potpore Hrvatima u BiH. Svojstvo ratnoga invalida priznale su mi komisije HVO-a, a prvi put saznajem da mi je to priznato i od Ministarstva branitelja RH. Iz toga rješenja prvi put saznajem da nisam ranjen u Kaknju u BiH, nego negdje na Južnom bojištu, premda sam cijelo vrijeme rata do dana ranjavanja proveo u Kaknju. Bio sam pripadnik HVO-a, kao regularne vojne formacije u sastavu oružanih snaga BiH, a nikada nisam bio pripadnik bilo kakvih vojnih formacija bilo koje druge države, pa ni Oružanih snaga RH. U Hrvatskoj nikada nisam ostvario ni dana radnoga, odnosno mirovinskoga staža, pa ni mirovinu koju sam dobio nisam doživljavao kao ‘klasičnu mirovinu’, nego kao jedan od oblika skrbi koje su smislile i realizirale vlasti RH”, pisao je svojedobno Lozančić Općinskom sudu u Zagrebu što je bilo u granici s prvoklasnim humorom.

Kako je tada izvjestio Jutarnji list,na suđenju u Zagrebu Lozančićev odvjetnik Neven Gotal branio je Lozančića tvrdeći kako se ne može raditi o kaznenome djelu jer Lozančić nije imao svijest o počinjenju djela te nije znao za mirovinu koja mu je dodijeljena u RH, no sud je na osnovi dvaju dokumanata pronašao osnovu za Lozančićevu odgovornost, odnosno zaključak da je dobro znao da prima mirovinu iz Hrvatske. Prvo, radilo se o tome da je Lozančić 2009. na odluku o obustavi plaćanja mirovine iz RH uložio žalbu iz koje jasno proizlazi da zna da mirovinu prima iz RH te točno na osnovi čega. Drugo, Lozančić je mjesec dana nakon dobivanja mirovine podnio Hrvatskoj i zahtjev za korištenje dječjega doplatka u kojemu se poziva na prethodno rješenje o dobivanju invalidske mirovine.

/Republikinfo.com/

Share.

Comments are closed.