ŽURNAL TVRDI DA JE SPIN I ŠUPLJA medijska obrana Novalića, Solaka i Hodžića i ponavlja da su respiratori ‘Srebrene maline’ neupotrebljivi za intenzivnu njegu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SDA spin majstori pokušavaju uvjeriti javnost da je nabavka respiratora zakonita i da su oni adekvatni za intenzivnu bolničku njegu. Nije pitanje, kako to sada usmjeravaju, mogu li i gdje ti respiratori biti korišteni? Mnogo je važnijih nepoznanica koje zahtjevaju odgovor, analizira Žurnal.info.

Nakon što je zaustavljeno svakodnevno iznošenje detalja o istrazi u aferi nabavke respiratora za potrebe Federacije BiH, počeo je kontraudar. Namjera spin majstora je da skrenu pažnju s pravih razloga uhićenja Fadila Novalića, Fahudina Solaka i Fikreta Hodžića, aktera sumnjive, deset milijuna maraka vrijedne kupovine respiratora iz Kine.

Posljednjih dana pokušavaju nas uvjeriti da su respiratori adekvatni za korištenje u intezivnoj bolničkoj njezi, piše Žurnal.

“Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužiteljstva BiH o njihovoj neupotrebljivosti”, tvrde.

Institut za mjeriteljstvo tako nešto nije utvrdio. U njihovom izvješću postoje takve rečenice, ali samo u dijelu navoda šta je Institutu dostavljeno, a među njima su i specifikacije uređaja od strane proizvođača, što je potpuno jasno iz objavljenog faksimila dopisa.

To što proizvođač navodi u specifikacijama, jasno je i laiku, ne može biti i potvrda su specifikacije tačne te da kupljeni ventilatori zaista mogu biti korišteni za njegu teško oboljelih od korona virusa. Zato iz Instituta nigdje ne tvrde da su uvezeni respiratori adekvatni za bolničku upotrebu, nego samo citiraju dijelove dokumentacije proizvođača, čime priznaju svoju nekompetentnost u cijeloj priči.

A ovu Žurnalovu priču pročitajte  OVDJE.

Također podsjetimo na pisanje Hayata, koji javlja da je, nakon što je Institut za mjeriteljstvo BiH utvrdio da su respiratori uvezeni iz Kine stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacijskim salama, pala je tvrdnja Tužiteljstva BiH o njihovoj neuporabljivosti, odnosno vještačenje koje je za Tužiteljstvo BiH uradio neovlašteni sudski vještak.

Kako dalje navodi Hayat, izuzev što se respiratore ACM812A može koristiti prvenstveno kao stacionarne u prostorijama za intenzivnu njegu i u operacijskim salama, oni mogu postati i prenosiv uređaj ako ih se koristi s bocom kisika u vozilima hitne pomoći. Njihovu uporabljivost dokazuje i činjenica da su bolnice širom BiH uputile zahtjev da im se respiratore dostavi, a proces dostave i stavljanja u funkciju uskoro bi trebao biti okončan, dodaje Hayat i napominje kako navedeno, pak, nije jedini problem s kojim se suočava Tužiteljstvo BiH.

Hayat se poziva na svoje izvore i piše da proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilijunsku tužbu za naknadu štete a proizvođač iz Kine na taj se korak odlučio nakon što su New York Times i Associated Press prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj web-stranici objavilo Tužiteljstvo BiH da su respiratori neupotrebljivi te da proces njihove nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

Štete koje su time pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milijunima eura, a odvjetnički timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji. Proizvođač respiratora, ‘Beijing Aerospace Changfeng’, u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine. Obje firme, i proizvođač i prodavac, uredno su registrirane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar EU, navodi, nadalje Hayat uz komentar da bi međunarodne tužbe i istrage mogle otkriti čiji je i zašto interes bio zbuniti javnost netočnim informacijama da se ne radi o stacionarnim respiratorima, oosbito u svjetlu činjenice da je Tužiteljstvo BiH, kao državno tijelo, iznijelo neprovjerene informacije u najranijoj fazi istrage te ih plasiralo putem svog šokantnog mediaplana.

Izgleda da predstoji medijska, ali i pravna trakavica, u aferi ‘Respiratori’ i to na sveopće “veselje” građana u BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.