Zuckerberg “težak” od sto milijardi dolara, Sanders predlaže 60 posto poreza za milijardere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bogatstvo osnivača Facebooka Marka Zuckerberga naraslo je na 100 milijardi dolara nakon što je društvena mreža pokrenula novu uslugu kratkih videa, prenosi u petak BBC.

Kompanija je u srijedu u SAD-u pokrenula Instagram Reels, konkurenta kontroverznoj kineskoj aplikaciji TikToku.

Dionice Facebooka skočile su u četvrtak više od 6 posto. Zuckerbergov udio je 13 posto.

U klubu superbogataša s imovinom većom od 100 milijardi dolara priključio se osnivaču Amazona Jeffu Bezosu i Billu Gatesu iz Microsofta.

Šefovi tehnoloških divova pod povećalom su u posljednje vrijeme zbog stalnog rasta moći njihovih kompanija i osobnog bogatstva.

Facebook, Amazon, Apple i Google među najvećim su dobitnicima karantene zbog pandemije koronavirusa, jer sve više ljudi kupuje, zabavlja se i druži preko interneta.

Zuckerbergovo bogatstvo poraslo je ove godine za više od 22 milijarde dolara,  a Bezosovo više od 75 milijardi, pokazuju podaci Bloomberga.

BBC je objavio da pet najvećih američkih tehnoloških kompanija – Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft – na tržištu trenutno vrijeme kao 30 posto američkog BDP-a.

Američki senator i bivši predsjednički kandidat Bernie Sanders ovog je tjedna iznio plan oporezivanja ono što je nazvao “opscenom zaradom” milijardera u pandemiji koronavirusa.

“Zakon plaćanja milijardera” oporezivao bi sa šezdeset posto njihovu zaradu od početka pandemije do kraja godine. Sanders predlaže da bi taj novac bio preusmjeren u neplanirane zdravstvene izdatke Amerikanaca.

Mark Zuckerberg ranije je najavio da 99 posto svojih dionica Facebooka, a posjeduje trinaest posto kompanije, planira dati humanitarnoj zakladi svoje supruge Priscille Chan.

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.