ZBOG NOVCA SIP odgodio izbore za 15. studenog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) na sjednici održanoj danas (subota, 23.svibnja) donijelo je odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora u BiH 2020. godine, a koji će, prema ovoj odluci, biti održani u nedjelju, 15. studenoga, umjesto 4. listopada za kada su prvobitno bili raspisani.

To je danas na pres-konferenciji priopćila predsjednica SIP-a BiH Vanja Bjelica-Prutina, istaknuvši kako je do odgađanja Lokalnih izbora došlo zbog ‘probijanja’ roka u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za njihovu provedbu u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Podsjetila je na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da SIP BiH nastavi s pripremom Lokalnih izbora, a da pitanje njihovog financiranja prepusti Vijeću ministara BiH te je apelirala na Vijeće ministara BiH da postupi po zahtjevu SIP-a BiH od 18. svibnja i donese posebnu odluku o financiranju Lokalnih izbora.

Treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za provedbu izbora u skladu s odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, počeo je od 7. svibnja, kada je SIP BiH raspisao lokalne izbore. S obzirom na to da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva do danas nisu osigurana, primijenjene su odredbe člana 14.2. izbornog zakona BiH, prema kojem SIP BiH donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Istim članom je propisano da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore. S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu 4. studenog, a izbori u Bosni i Hercegovini se, u skladu sa zakonom održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja (8. studeni) podudara i s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora je pomjereno za prvu sljedeću nedjelju odnosno za 15. studeni 2020, oblazložili su iz SIP -a BiH.

SIP BiH danas je usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti što je rezultat sljedećih, izmijenjenih okolnosti u odnosu na 7. svibanj. Ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati od 19. do 27. srpnja podnose prijave za ovjeru koalicija, odnosno listu nezavisnih kandidata. Od 5. do 17. kolovoza dostavljaju se kandidatske liste. Izborna kampanja počinje 16. listopada i trajat će do 14. studenog do sedam sati. Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave. Rok za prijavu birača traje do 1. rujna 2020. do 20 sati.

“Naš posao je da radimo svoj posao”

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s optužbama – od onih u vezi sa procedurom imenovanja, sastavom i prirodom SIP-a, do toga “da se radi o političkoj instituciji, čiji su članovi usko povezani s političkim strankama…”, predsjednica SIP-a BiH Vanja Bjelica-Prutinaje rekla je kako je jasno da SIP ne vrši imenovanje svojih članova, nego da to čini Zastupnički dom PSBiH.

U kontekstu spomenutih optužbi, ocijenila je kako se radi “o političkim izjavama koje SIP ne može i neće komentirati, “jer bi na taj način ušla u neku vrstu političke rasprave, što je nedopustivo”.

Na isto pitanje, članica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić složila se s navodima predsjednice SIP-a, uz uvjerenje da bi iznošenje njenog mišljenja u svezi s pobrojanim optužbama moglo biti protumačeno kao pokušaj utjecaja na sud (Sud BiH odlučuje po žalbama u vezi s imenovanjem članova SIP-a).

“Naš posao je da radimo svoj posao i ovo što smo u fokusu kampanje pojedinih političkih subjekata jes nešto na što mi nećemo obraćati pažnju. Sačekat ćemo odluku Suda kakva god ona bila”, rekla je Hadžiabdić.

Lokalni izbori 2020. godine će se provesti za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i za Skupštinu Brčko distrikta BiH.

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.