Zbog lažnih diploma uhićen federalni parlamentarac i policajac

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nastavak akcije “Pero”, koji pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode na području Krajine, rezultirao je uhićenjem zastupnika u Skupštini USŽ i šefa Odsjeka za droge u Ministarstvu unutarnjih poslova USŽ, potvrdila je glasnogovornica Tužiteljstva USŽ za Klix.ba.

Kako doznaje Klix.ba iz izvora bliskih istrazi, uhićeni su zastupnik u Skupštini USŽ i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić (A-SDA) i šef Osjeka za droge u MUP-u USž Alaga Čaušević.

Nakon što su pripadnici SIPA-e 13. studenoga proveli opširnu akciju kodnog naziva “Pero”, u kojoj je uhićen bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni tajnik A-SDA Admir Hadžipašić, iščekuje se nastavak akcije.

Tada su uhićene 22 osobe, a deset ih je u pritvoru. Za devet njih je prije dva dana zatraženo produženje pritvora, a svi se terete za izdavanje lažnih diploma.

Ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport USŽDamir Omerdić privremeno je nakon prve akcije zabranio rad Visokoj međunarodnoj školi Cazin i Centru za obrazovanje odraslih Vita Plus za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

Podsjetimo, Vlada FBiH krajem studenoga upoznata s informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim tijelima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, a također dana je informacija i o gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U dotadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvještajima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome.

Pronađena je jedna u Financijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Međutim, ovaj broj svakim danom je sve veći. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti za portal Faktor.ba rekla je da se taj broj povećao na 81.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.