ZAHVALJUJUĆI IRMI BARALIJA Parlamentarci usvojili izmjene izbornog zakona za Mostar – MOSTARCI ĆE NA BIRALIŠTA NAKON 12 godina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Za predloženi zakon je glasalo 13 izaslanika, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

Predlagač zakona je Zastupnicčki dom državnog parlamenta, koji je ovaj zakon usvojio sinoć, uz nekoliko zaključaka koji su proslijeđeni i Domu naroda na razmatranje.

Član Kolegija Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je, tijekom rasprave o predloženom zakonskom rješenju, kazao da je politika umijeće mogućeg, te da je „ovo bilo moguće“.

Po njegovim riječima, ovo nije savršeno rješenje, ali su i način kako je postignuto i sam sadržaj dobri.

Kaže kako ne misli da će za Mostar zadugo biti savršenog rješenja zato što tamo odnosi nisu savršeni, ali da će se “stvari pomicati naprijed”.

– Ovo je taj trenutak kada krećemo naprijed. Nadam se da ćemo jednog dana imati izravni izbor gradonačelnika, da nam neće trebati nikakve ni kvote niti zaštitni mehanizmi. Ali u ovome času je stanje takvo kakvo jest i u tim okolnostima mislim da je ovo jedan dobar pomak – naveo je Izetbegović.

Član Kolegija Doma naroda Dragan Čović je kazao da će se usvajanjem predloženog zakona stvoriti mogućnost da izbori u Mostaru budu organizirani zajedno s lokalnim izborima u BiH.

– Mislim da ćemo zaključno sa sljedećim tjednom u Zastupničkom domu imati proračun BiH usvojen u oba čitanja, a 21. srpnja u Domu naroda. Time će se stvoriti svi preduvjeti koji trebaju – naveo je Čović.

Po njegovim riječima, krajnje vrijeme da prestanu nadmudrivanja nad gradom Mostarom u bilo čije svrhe, političke ili neke druge.

– Ovo je izlazak iz toga svega, da Mostaru damo šansu da ima svoje gradsko vijeće, da ima izabranog gradonačelnika i zaštitimo upravo minimalnim i maksimalnim kvotama interese tri konstitutivna naroda i svih drugih – kazao je Čović.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u traženju rješenja „da danas imamo izmjene zakona za grad Mostar, kojima smo stvorili uvjete da možemo provesti proceduru izbora i dobiti gradsko vijeće koje već dugo vremena nemamo“.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je kazao da je dobro za sve građane Mostara da nakon 12 godina imaju pravo izjasniti se i da demokratski biraju vlast u gradu Mostaru.

– Ali, 20 i više godina nakon Daytona, imamo jedna problem gdje se Srbi bore za konstitutivnost u pojedinim županijama. Mi ćemo danas podržati ovaj zakon, ali kao što je to urađeno u Zastupničkom domu, predlažemo zaključke kao što je to urađeno u Zastupničkom domu – naveo je Špirić.

Predložio je dva zaključka koje je jučer usvojio i Zastupnički doma, a danas i Dom naroda.

Prvi je da Dom naroda PSBiH preporučuje skupštini Grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

Prema drugom zaključku, Dom dom PSBiH smatra nužnim da skupštine Hercegovačko-neretvanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih županija.

Izaslanik Zlatko Miletić je iako, kako je kazao, ima jako ozbiljnih zamjerki na sadržaj samog zakona, čestitao Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću što su nakon ovoliko vremena došli do rješenja koje će biti u interesu svih građana grada Mostara.

– Mislim da je to jako dobro, bez obzira na sami sadržaj. Imao sam primjedbi, pogotovo kada je u pitanju središnji dio grada, ali o tome neću govoriti, jednostavno kako bi stvorili  uvjete što prije građanima Mostara da izaberu svoju vlast – kazao je Miletić.

Zamolio je da ubuduće u pregovore budu uključeni i predstavnici srpskog naroda jer, kako je kazao, “grad Mostar koliko god je bošnjački i hrvatski, on je toliko i srpski“.

Izaslanik Denis Bećirović je kazao da je glasao protiv hitnog postupka, a i da je protiv samog prijedloga.

– Protiv sam političkog modela koji se inaugurira u Mostaru. Mislim da on nije dobar za BiH. Protiv sam političkog recepta koji je na sceni u Mostaru. Protiv sam političkog pristupa ovoj problematici, jer mislim da nije dobro rješenje da ovakva pitanja rješavaju dvije političke stranke, ma koje to bile političke stranke, i onda taj prijedlog samo dolazi kao u protočni bojler u Parlamentarnu skupštinu – naveo je Bećirović.

Dodao je da je i protiv političkog sadržaja ovog zakona i protiv je političkog smjera kretanja, „jer ovakva rješenja nisu smjer kretanja u pravcu prema vrijednostima EU i vrijednostima koje se baziraju na našem budućem članstvu u NATO savezu“.

Nakon izaslaničke rasprave, predloženi zakon je usvojen sa 13 gasova “za” i jednim protiv.

(Izvor: FTV/FENA)

Share.

Comments are closed.