UN: Svijet se suočava sa generacijskom katastrofom, vratiti učenike u škole

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u povijesti sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom srpnja, što pogađa više od milijardu učenika.

Guterres je rekao da je najmanje 40 milijuna djece diljem sveta propustilo “svoju kritičnu predškolsku godinu”.

Kao posljedica toga on je upozorio da se svijet suočava sa “generacijskom katastrofom koja bi mogla dovesti do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, anulirati desetljeća napretka i pojačati uvriježene nejednakosti”.

“Nalazimo se u odlučujućem trenutku za djecu i mlade ovog svijeta”, rekao je Guterres u video poruci pri lansiranju UN kampanje “spasimo našu budućnost”.

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose imati trajni utjecaj na stotine milijuna mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja u desetljećima  koje dolaze.

Guterres je rekao da “vraćanje učenika natrag u učionice treba biti glavni prioritet”.

“Kada se lokalni prijenos kovida-19 stavi pod kontrolu, vraćanje učenika natrag u škole i obrazovne institucije što je sigurnije moguće mora biti glavni proritet”, rekao je on te dodao da su konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

 

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.