UKIDANJE SAMOIZOLACIJE I DISKRIMINACIJA ‘DVOJNIH’ Državljanima BiH i Hrvatske kazne i samoizolacija; Dražavljanima BiH i Srbije – sloboda kretanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Republika Srpska danas je ukinula mjeru samoizolacije, a ista počinje vrijediti od sutra. To isto je danas učinio i Federalni stožer civilne zaštite. No dok zemlje Europske unije popuštaju mjere koje su vrijedile u cilju sprječavanja širenja pandemije, BiH nastavlja sa diskriminacijom svojih građana. Naime, brojni žitelji s dvojnim, hrvatskim i bh. državljanstvom, u Hrvatsku ne mogu kao i do sada s osobnom iskaznicom, već samo sa hrvatskom putovnicom. Iz ove mjere su izuzeti oni državljani RH koji prolaze kroz koridor kod Neuma, koji granicu i dalje mogu prelaziti po starom režimu – uz osobnu iskaznicu, što je po mnogima još jedna diskriminacija i kršenje ljudskih prava u doba korone.

Konačno ukinuta samoizolacija, ali ostaju gorka iskustava

No, tu nije kraj problemima. Dok granična policija ne može odbiti ulazak hrvatskih državljanina u Hrvatsku s osobnom iskaznicom, povratak u BiH je kao hladan tuš – zbog neposjedovanja hrvatske putovnice slijedi im prekršajni nalog i kazna od 200 KM. Povrh svega, kao i za sve koji ulaze u BiH, odnosno Federaciju, i kućna samoizolacija od cijelih 14 dana.

Također, bh žitleji koji imaju i državljanstvo Srbije, granicu mogu prelaziti i s osobnom iskaznicom.

Blijeda su opravdanja za to – kako BiH sa Hrvatskom nema potpisan bilateralni sporazum o prijelazu granice samo s osobnom iskaznicom kao što to ima sa Srbijom, jer prema službenim podatcima MUP-a Hrvatske o prijelazu granice sa BiH, stoji da “građani RH i nakon ulaska Hrvatske u EU granicu sa BiH, izuzev s putovnicom, mogu prelaziti i s osobnom iskaznicom izdanom nakon 1. siječnja 2003. godine”. (više pojedinosti možete pročitati OVDJE) Ovu pogodnost svojim državljanima ukinulo je Vijeće ministara BiH, a u kojem sjede i hrvatski ministri.

Je li posrijedi diskriminacija (s osobnom se jedino se putuje kroz Neumski koridor), kršenje ljudskih prava državljana BiH s dvojnim državljanstvom te kao takvo i dovođenje u pitanje dvojnog državljanstva, kao pravnu vezu državljana i države i BiH i Hrvatske te kakav je uopće povod za ovaj ‘korak unatrag’? Koji su uvjeti za ulazak stranih državljana možete pročitati OVDJE

Ministar Grubeša: Nikako se ne mogu smatrati strancima

Ministarstvo pravde BiH uputilo je Vijeću ministara BiH Informaciju o sprječavanju ulaska BiH državljana u BiH, o čemu je upoznato primitkom niza pritužbi domaćih državljana kojima je onemogućeno povratak u svoju matičnu zemlju.
“Iz pritužbi smo doznali da je od strane policijskih službenika Granične policije BiH državljanima BiH onemogućen povratak, odnosno ulazak u Bosnu i Hercegovinu, s obrazloženjem da ne posjeduju važeću putnu ispravu inzistirajući na posjedovanju putovnice izdane od strane organa Bosne i Hercegovine. Službenici Granične policije nisu priznavali posjedovanje osobne iskaznice BiH kao dovoljan dokaz posjedovanja državljanstva, uslijed čega su još izdavali i prekršajni nalog“, istaknuo je ministar pravde Josip Grubeša.
Nadalje se navodi da, kao obrazloženje svojih postupaka policijski službenici pozivaju se na posebne mjere koje su uvedene na graničnim prijelazima BiH u cilju sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) konkretnije na Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH koju je donijelo Vijeće ministara BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 18/2020 i 20/2020), a kojom je propisana obveza posjedovanja važeće putovnice za ulazak u Bosnu i Hercegovinu stranih državljana (uključujući hrvatske državljanine).
Međutim, ističe se da osoba koja ima osobnu iskaznicu BiH se nikako ne može smatrati strancem, pa čak i ako je u Republiku Hrvatsku ušla s putovnicom Republike Hrvatske, jer je dozvoljeno imati dvojno državljanstvo.
“Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH člankom 2. propisuje mogućnost korištenja osobne iskaznice BiH za prelazak državne granice, što ne može biti, ali i nije isključeno Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH.
Ministar Grubeša je naznačio: „Ono što nam je namjera ovom Informacijom je da upoznamo Vijeće ministara BiH da je ovo izvanredno stanje, gdje ljudi nisu mogli anticipirati ovakve i slične probleme, i veliki je broj slučajeva kada su osobe, državljani BiH, na valjan način napustili BiH, međutim novonastalom situacijom, povratak na isti način im je onemogućen.“.
Ovim postupanjem djelatnika Granične policije apsolutno se dovodi u pitanje pravna sigurnost, ali je opravdano pitanje kako se uopće osobe sa dvojnim državljanstvom mogu smatrati stranim državljanima od strane Bosne i Hercegovine.
Unatoč činjenici da su granicu prešli s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske, svoje državljanstvo Bosne i Hercegovine mogu dokazati osobnom iskaznicom izdanom od nadležnog organa Bosne i Hercegovine, te se takve osobe ne mogu i ne smiju smatrati strancem u smislu Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, odnosno nikako ne bi smjeli prekršajno odgovarati.
„U prilog ovome ističem da je Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu propisano je da se strancem na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smatra državljanin Bosne i Hercegovine koji ima i državljanstvo neke druge države“, tvrdi ministar Grubeša za Večernjak. “To su upravo ove osobe zbog kojih i šaljemo Informaciju na Vijeće ministara. Ne sumnjamo da je došlo do zabune policijskih službenika na graničnom prelazu i da se ne radi o namjernoj diskriminaciji, ali obzirom da je Odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu dovela u zabunu djelatnike Granične policije, te ih navela da postupaju nezakonito i nanose štetu državljanima Bosne i Hercegovine, predložili smo da Vijeće ministara BiH donese Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu kojom će se, uz određene provjere, za vrijeme trajanja gore spomenute Odluke, omogućiti povratak svih državljana Bosne i Hercegovine u svoju zemlju, a koji su se našli u legalnom boravku u drugoj zemlji, bez obzira na neposjedovanje važeće putovnice”, rekao je ministar Grubeša.

HSP BIH traži hitno ukidanje mjera samoizolacije i da se ministar Mandić “probudi”

HSP BiH traži od nadležnih organa FBiH da hitno ukinu mjeru samoizolacije za državljane BiH koji se nalaze inozemstvu i žele doći svojim kućama.

“Tražimo da se hitno stavi van snage odluka o samoizolaciji u trajanju od 14 dana jer ovdje se radi o jednom apsurdu, koji izaziva ogromno nezadovoljstvo kod ljudi, s obzirom na poboljšanje stanja u svezi širenja korona-virusa. Tražimo da Vijeće ministara hitno promjeni odluku o zabrani ulaska u BiH. Iz HSP-a nadalje ističu:”U subotu smo mogli vidjet cirkus u Sarajevu, gdje su tisuće partizansko-komunističkih sljedbenika igrale kozaračko kolo ne poštujući osnovne mjere distance te gdje su prekršena sva uputstva stožera FBiH. Koliko znamo, nitko nije sankcioniran.

HSP BiH traži od ministra Mandića da se konačno probudi te da počne upravljat ministarstvom kojem je na čelu, a ne da to rade neki pomoćnici.
Smatramo da je epidemiološka situacija dobra te tražimo hitno ukidanje ovih štetnih mjera koje štete prvenstveno gospodarstvu BiH te svim njenim državljanima”, ističu iz HSP-a.

HDZ 1990: Prestanite nas omalovažavati

I iz HDZ 1990 pozivaju Vijeće ministara BiH da hitno promjeni Odluku o zabrani ulaska u BiH bez posjedovanja valjanog putnog dokumenta BiH. Podsjećaju da većina Hrvata u BiH posjeduje hrvatsku putovnicu i hrvatsku osobnu kao državljani i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“U potpunosti ste situaciju napravili konfuznom i neizdrživom za mnoge građane koji zbog posla, zbog privatnih obveza svakodnevno moraju putovati u RH. Stoga, još jednom tražimo žurno poništenje takve Odluke i omogućavanje kretanja na način kako je do prije ove Odluke funkcioniralo. Hrvatski državljani u BiH nisu i ne smiju biti državljani trećih zemalja, a naročito državljani trećeg reda u BiH. Očekujemo žurnu reakciju”, navode iz HDZ 1990. I iz ove stranke od Federalnog ministra zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH traže da predlože Stožeru Civilne zaštite ukidanje, kako ističu, famozne samoizolacije za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva kao što su to učinile i zemlje u okruženju.

“Omogućite besplatno testiranje svima koji nakon dugo vremena žele doći svojoj kući, svojim obiteljima te nakon testiranja omogućite potpunu slobodu kretanja istima”, poručuju iz ‘Devedesetke’.

 

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Share.

Comments are closed.