U Crnoj Gori privođenja novinara zbog širenja panike i lažnih vijesti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Crnogorska policija privela je novinare Dražena Živkovića (39) i Gojka Raičevića (56) zbog postojanja sumnje da su izvršili kaznena djela ‘izazivanje panike i nereda’, priopćeno je iz Uprave policije. Njih dvojica će biti saslušani danas u 9 sati.

Živković je kao glavni i odgovorni urednik portala “Borba”, kako se sumnja, počinio kazneno djelo na način što je izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u svezi sa događajem u Villa Gorica u Podgorici, a bez prethodne provjere informacije, navodeno je. Villu Goricu koju Vlada i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Raičević je, kao glavni i odgovorni urednik portala “IN4S”, kako se sumnja, izvršio ovo kazneno djelo na isti način, objavljivanjem iste lažne vijesti na portalu “IN4S”, navode iz policije.

Oni su objavili informaciju da je u državnoj Vili Gorica odjeknula eksplozija. Uprava policije je službeno je demantirala tu informaciju navodeći da je riječ je o manjem elektro kvaru, zapaljenju razvodne kutije, da nije pričinjena materijalna šteta, da nije bilo eksplozije te da je kvar je ubrzo saniran.

Službeno su se oglasili i iz Uprave policije.

“Još jedna lažna vijest. Netočno je da je u Villi Gorica odjeknula eksplozija. Riječ je o manjem elektro kvaru koji je ubrzo saniran. Eksplozije nije bilo kako prenose pojedini mediji sa ciljem širenja panike”, naveli su u Twiter poruci Uprave policije.

Na Živkovićevom portalu ‘Borba’ potvrđeno je da je “vlasnik i urednik portala “Borba” “Dražen Živković večeras, nakon veličanstvene litije koja je krenula iz Kuča, pozvan na informativni razgovor u podgoričku policiju”.

Također piše da je “on aktivno prethodnih dana sudjelovao u okupljanju ljudi iz Kuča”. Živkoviću je, kako piše na njegovom portalu, dok se nalazio u litiji, naloženo da se hitno javi u podgoričku policiju te da mu je određeno zadržavanje. Tvrde da je to još jedan slučaj zastrašivanja i pritiska na medije.

Inače, ovo je treći slučaj u posljednjih nekoliko dana da su privedeni novinari zbog izazivanja panike i nereda.

Prethodno je bila privedena urednica ‘Fos medija’ Anđela Đikanović jer je objavila lažnu vijest da će “specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan”, što je Vlada Crne Gore demantirala. Ona je puštena da se brani sa slobode nakon jednodnevnog pritvora.

Ovi incidenti u Crnoj Gori uslijedili su nakon izglasavanja i od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, potpisivanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Ovaj zakon rezultirao je incidentima u crnogorskoj skupštini te nizom prosvjeda prosrpskih simpatizera i pristaša Srpske pravoslavne crkve, diljem Crne Gore i Srbije, a koji se protive ovom Zakonu.

Oko ovog gorućeg pitanja podijeljeni su i mediji, jedni agitiraju za novoizglasani Zakon, a drugi snažnu podršku daju SPC-u i inicijativi protiv predsjednika Đukanovića.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.