Trump proglasio izvanredno stanje u SAD-u i omogućio pomoć od 50 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Službeno proglašavam vanredno stanje”, kazao je Trump u obraćanju ispred Bijele kuće. Dodao je da će za borbu protiv širenja koronavirusa biti osigurana sredstva od 50 milijardi dolara.

Od svih bolnica je zatražio da aktiviraju planove za hitne slučajeve i naredio je svakoj državi da osnuje hitne operativne centre.

Odluka je uslijedila nakon što je 20 američkih država proglasilo vanredno stanje ili katastrofu zbog širenja koronavirusa, a posljednji u nizu je Teksas. Trumpova najava znači puštanje u opticaj dodatnih sredstava i specifične odgovore vladinih agencija.

“Donijeli smo nekoliko novih mjera i ostvarili smo napredak, a dosta zasluga pripada zatvaranju granica s Europom koja je proglašena epicentrom. Svi koji se vraćaju iz Europe ići će u izolaciju. Ove mjere će spasiti živote”, rekao je Trump.

Dodao je da će biti osigurano pet milijuna testova, ali je izrazio nadu da ih neće toliko biti potrebno.

U SAD-u je trenutno zaraženo 2.045 osoba, preminula je 41 osoba, dok je 31 ozdravila. Europa je premašila Kinu kao svjetsko žarište koronavirusa. U svijetu je više od 134.000 oboljelih. U Italiji je u jednom danu umrlo 250 ljudi.

Od koronavirusa do sada je zaražena 144.031 osoba u svijetu, a 5.397 ih je umrlo.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.