Tamo gdje još uvijek odzvanjaju kovački čekići HKD Napredak, podružnica Kreševo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osim franjevaca, koji i danas Kreševljacima nude duhovnu okrepu i poneku kulturnu manifestaciju u toku kalendarske godine, u Kreševu su na području očuvanja kulture djelatni i članovi HKD-a Napredak, podružnica Kreševo. Podružnica je nakon višedesetljetne zabrane djelovanja obnovljena u 9. veljače 1991. godine, kad je diljem domovine nakon mračnoga razdoblja socijalizma Napredak obnovljen novim žarom za kulturu

U drevnomu kovačkom i kraljevskom gradu Kreševu, u srednjoj Bosni, odavno postoji tradicija kulture, koju su stoljećima sa svojim pukom novim naraštajima prenosili franjevci Bosne Srebrene. Dah te kulturne baštine osjeti se i danas, kad je Kreševo postalo jedno od najprosperitetnijih mjesta Bosne i Hercegovine, s mnoštvom radnih mjesta i ugodnim krajevima za stanovanje pučanstva.

Osim franjevaca, koji i danas Kreševljacima nude duhovnu okrepu i poneku kulturnu manifestaciju u toku kalendarske godine, u Kreševu su na području očuvanja kulture djelatni i članovi HKD-a Napredak, podružnica Kreševo. Podružnica je nakon višedesetljetne zabrane djelovanja obnovljena u 9. veljače 1991. godine, kad je diljem domovine nakon mračnoga razdoblja socijalizma socijalizma Napredak obnovljen novim žarom za kulturu. Članovi prvoga Upravnog odbora bili su predsjednica Ankica Perić, zatim Mirna Marić, dopredsjednica, tajnik Josip Marić, rizničarka Mara Misilo, te članovi Ivanka Perić, Vlado Krešić, Anto Marić, Anto Trogrlić i Zdravko Marjanović. Među članovima Upravnoga odbora bio je tada i fra Ivica Karatović, franjevac Bosne Srebrene, pastoralno djelatan u samostanu sv. Kate u Kreševu. Nakon odlaska predsjednice Perić, fra Ivica je jedno vrijeme bio i predsjednikom Napretkove podružnice u Kreševu. Na taj su način franjevci, kao i mnogi puta do tad, iskazali blizinu svom puku u području kulturnoga života. Još i ranije, prvi su sastanci inicijativnoga odbora obnoviteljske skupštine održavani u prostorijama franjevačkoga samostana pod ravnanjem tadašnjega gvardijana fra Mate Perića, uz svesrdno zalaganje i pomoć pri obnovi Napretka u Kreševu.

Pročitajte ovu zanimljivu reportažu u cijelosti:

 

REPORTAŽA: Tamo gdje još uvijek odzvanjaju kovački čekići HKD Napredak, podružnica Kreševo

Share.

Comments are closed.