Tadić: Situacija u BiH opasna po regiju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Lider Socijaldemokratske stranke u Srbiji Boris Tadić rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini ”i više nego opasna po region”, i da je posljedica vlasti nacionalističkih lidera u čitavom regionu, ali i velikih grešaka međunarodne zajednice u BiH.

Tadić je za list Danas rekao da “posljednjih osam godina postoji erozija svega pozitivnog što bi smirilo regionalne tenzije” i dodao da se “ponovo prijeti dezintegracijama postojećih država i zvecka oružjem u potaji”, prenosi agencija BETA.

“Regija biva opterećena sukobima i što u krajnjem ostaje ključni argument za europske političare koji se protive proširenju, da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU”, rekao je Tadić.

On je, povodom izjava ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića o Crnogorcima, naveo da su to “kaznena djela koja izazivaju međunacionalnu mržnju i sukobe”.

“Posebno ističem da su njihove izjave socijalno i politički opasne, jer predstavljaju presedan koji se onda može primjeniti i na pripadnike svih drugih nacionalnih manjina”, ocijenio je on. Tadić je naglasio da nije bila dovoljna  Lončareva isprika nego da je on trebao biti smijenjen.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.